Egy félreértés miatt törtek ki zavargások Kínában

Utcai zendüléshez vezetett egy sofőr halála Kínában, mivel a helyiek úgy tudták, hogy a férfit rendőrök verték agyon. Később kiderült, hogy csak rosszul lett.

Rosszullét okozta annak a teherautó-sofőrnek a halálát, akiről elterjedt, hogy rendőrök bántalmazása következtében vesztette életét egy délnyugat-kínai városban, Lucsouban. A gépkocsivezető hirtelen halála miatt rendőrautókat rongáltak meg a helyi lakosok. Az emberek hét rendőrautót felgyújtottak, kettő teljesen kiégett. Az utcai zendülésnek csütörtökön hajnalban lett vége.

Az ügyben tartott városi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a teherautójával tilosban parkoló férfi vitába keveredett az intézkedő rendőrökkel, a szóváltás dulakodásba torkollott. A tájékoztatás szerint a férfi a vita hevében hirtelen rosszul lett, szólt, hogy a vezetőfülkében van gyógyszere, de azt a rendőrök állítólag nem találták. A bámészkodó járókelők által meglelt pirulákat a férfi végül bevette, de az állapota rosszabb lett, és a kiérkező mentőorvosok sem tudták megmenteni az életét.

A helyi kormányzat alapos vizsgálatot, a nyomozás eredményéről tájékoztatást ígért. Sajtójelentések szerint húsz embert őrizetbe vettek. Korábban a Reuters brit hírügynökség helyi forrásokra hivatkozva azt írta, több ezren tüntettek a városban azért, mert elterjedt: a rendőrök agyonverték egy teherautó vezetőjét.

A november 8-án esedékes kongresszus előtt a Kínai Kommunista Párt próbálja féken tartani a tüntetéseket. A párt az elmúlt évtized legátfogóbb kormányzati átszervezésére készül.