Emberrablásokkal tartja sakkban a közösségeket a szíriai hadsereg

Vágólapra másolva!
Sokszor válogatás nélkül, az utcáról rabolnak el embereket a szíriai biztonsági erők - állítják emberi jogi csoportok. Becsléseik szerint 28 ezren tűntek el így. A kormány így próbálja meg terrorizálni a családokat és közösségeket.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 28 ezer ember tűnt el Szíriában emberi jogi csoportok szerint. Az Avaaz elnevezésű, aktivistákat tömörítő online csoport szerint senki sincs biztonságban, és a kormányerők erőszakkal raboltak el embereket. A családok rendszerint hiába kérnek felvilágosítást a hatóságoktól a rokonaik hollétéről.

A szíriai biztonsági erők sokszor az utcáról gyűjtik be az embereket. "Legyen szó nőkről, akik bevásárolnak, vagy gazdákról, akik tankolni indulnak, senki sincs biztonságban" - mondta a BBC-nek az Avaaz egyik kampányigazgatója, aki szerint ez a szíriai kormány stratégiája a családok és a közösségek terrorizálására.

Az ENSZ becslése szerint a szíriai konfliktus kezdete óta több mint 18 ezer ember halt meg, és 170 ezren menekültek el az országból, további 2,5 millió ember pedig segélyre szorul. A szíriai ellenzék és emberi jogi aktivisták szerint azonban több mint 30 ezren vesztették életüket a harcokban.

Az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja, Lahdar Brahimi a héten arra figyelmeztetett, hogy ha a szíriai konfliktus rendezésére nem találnak megoldást, az "lángba és vérbe" fogja borítani a régiót.

Mindeközben XVI. Benedek pápa békemissziót küld Szíriába. A bíborosokból és püspökökből álló delegáció célja, hogy a katolikus egyház kinyilvánítsa testvéri szolidaritását az erőszaktól szenvedő szíriai néppel - közölte Tarcisio Bertone vatikáni államtitkár Rómában. A hónapok óta tartó bombázások és összecsapások közepette a bíborosokból és püspökökből álló küldöttség látogatása már önmagában véve is erőteljes jelzés. Rávilágít arra, hogy a Szentszék és a világ püspökei szívükön viselik a Közel-Kelet népeinek sorsát - jelentett ki az érsek. A főpap szerint reális esélye van, hogy a katolikus küldöttség "példátlan megoldási lehetőséget" kínáljon a szíriai konfliktusra.

XVI. Benedek már több ízben sürgette a szíriai konfliktus békés, humanitárius szempontokat is figyelembe vevő megoldását. Az egyházfő szeptemberi libanoni látogatása alkalmával azt mondta: a katolikus egyház nem fog megfeledkezni a fegyveres harcoktól szenvedő szíriai nép tragédiájáról.