Vágólapra másolva!
Az 1990-es évek elejének nagytakarítása után a közelmúltban újabb emblematikus helyszínekről kezdték eltüntetni Lenin szobrát a világ fővárosaiban. Ulánbátorban hétfőn daruval emelték le talapzatáról a szovjet forradalmár utolsó mongóliai szobrát, és egy koreai hírportál szerint a kommunista Észak-Korea fővárosából is eltüntették Marx és Lenin köztéri portréit. Oroszországban viszont szinte minden város főterén tartja magát Vlagyimir Iljics, és fel sem merül, hogy lebontsák. Ám az oroszok szerint nem azért, mert a kultusza ma is él.
Vágólapra másolva!

Oroszország nagyvárosain keresztülutazva két évtizeddel a kommunista Szovjetunió széthullása után sem érheti meglepetés az embert, ha egy város központját keresve a nagy forradalmárra, Vlagyimir Iljics Leninre bízza magát. Legyen Oroszország európai részén, Szibériában vagy a Távol-Keleten, a Lenin utcát vagy teret keresve biztosan hatalmas szoborhoz jut, amely most is meghatározza a központok arculatát. Igaz, a szebb jövőbe mutató, sapkáját lengető vagy hevesen szónokló Lenin-szobrokat a régi pátosz helyett sokszor már csak szotyizó, gördeszkázó fiatalok veszik körül, de mégis jól mutatják, hogy Vlagyimir Putyin Oroszországa máig nem tagadta meg vörös zászlós múltját.

A trend főleg azért szembeötlő, mert a kommunizmus relikviáinak eltüntetése az érintett országok zömében már befejeződött, vagy esetleg most is tart. Magyarországon például csak az érdi Memento Parkban találkozhatunk Lenin köztéri szobraival, de a többi kelet-európai országban is eltüntették az ilyen emlékműveket még a 90-es években. 2010 nyarán Grúzia került be a hírekbe azzal, hogy Sztálin szülővárosából is elbontották a diktátor szobrát, most meg két újabb Lenin-emlékmű lebontásának híre járta be a világsajtót. Az egykor szovjet befolyási övezethez tartozó Mongólia fővárosában múlt hétfőn döntöttek le talapzatáról egy négy méter magas Lenint, a még most is sztálinista Észak-Koreában pedig szintén a közelmúltban vették le Lenin portréját Phenjan főterén.

Így bontották le a Lenin-szobrot Ulánbátorban

Az észak-koreai Lenin- és Marx-portrék eltüntetésének okáról nem sokat tudni, Mongóliában azonban a főváros polgármestere 10 perces beszéddel is kommentálta, miért kell mennie a kommunista ősatyának. Miközben a hatalmas mongol bronzszobrot egy daruval hevederekbe kötözve, hanyatt döntve bontották, a polgármester arról beszélt, hogy Lenin és kommunista társai gyilkosok voltak, akik kezében Mongólia sokat szenvedett. Bár az országban korábban Lenint az emberek bölcs tanítómestereként mutatták be az iskolásoknak, most 300 fős tömeg örvendezett, és néhányan elnyűtt cipőkkel is megdobálták az egykori ikont. Hogy még megalázóbb legyen a dolog, Ulánbátor polgármestere bejelentette, a gyűlölt szobrot 400 000 tugrik (kb. 65 000 forint) kikiáltási árral fogják elárverezni.

Görkorcsolyázóknak ideális

Ilyesmi az [origo]-nak a különböző orosz városokban nyilatkozó fiatalok szerint náluk biztosan nem történhetne meg, de egyáltalán nem azért, mert ragaszkodnának Lenin szellemi örökségéhez. Igaz, hogy Moszkvában még most is Lenin mauzóleuma az egyik legizgalmasabb látványosság, amely előtt turisták tömegei állnak sorba minden reggel, de az orosz nagyvárosok főterén pózoló szobrok ma már nem nagyon mozgatnak meg senkit. Talán épp ez az érdektelenség garantálja azt is, hogy megmaradnak az utókornak - állították az orosz fiatalok.

Fotó: Visnovitz Péter [origo]
Görkorcsolyázók Lenin körül - A képre kattintva galéria nyílik

Lenin az előző generációknak volt fontos, a mai fiataloknak egyáltalán nem az. "Van, hogy a srácok a Lenin-szobor körül lógnak, de csak azért, mert egy hatalmas, üres tér közepén áll, ahol gördeszkázni, görkorcsolyázni lehet" - mondta az [origo]-nak Tánya Kazanszkaja, Nyizsnyij Novgorod-i egyetemista. Az ő a városában egy Volga-menti téren, zászlókat cipelő, éljenző partizánok figuráit vezetve áll Lenin alakja magas emelvényen, egy szálloda panelépülete előtt. "A kommunista párt hívei is szerveznek néha ide gyűléseket, de nekünk az már fura. Az biztos, hogy házasodó párok nem járnak ide fotózkodni, és egyéb személyes kapcsolata sem nagyon van az embereknek az emlékművekkel" - mondta a lány.

Tánya szerint a szobrok a városkép részei, és "talán kicsit viccesen néznek ki", de már hozzászoktak, hogy gyerekkoruk óta látják őket. Neki soha nem is jutott eszébe, hogy a barátaival arról beszélgessen, szeretik-e ezeket a szobrokat. "Épp azért nem szabadulunk meg tőlük, mert semmilyen figyelem vagy jelentés nem övezi őket" - mondta, majd hozzátette: "amúgy sem akarná senki kifizetni a szoborbontás költségeit".

Olyan, mint a Mikulás

Egy másik orosz egyetemista, a szintén Nyizsnyij-Novgorodban élő Kátya Romanova szerint viszont a mai fiatalok számára kifejezetten izgalmas, hogy a szovjet idők alatt miért állítottak az emberek olyan sok Lenin-szobrot, és miért van még mindig annyi belőlük szerte az országban. Ő személy szerint azért szereti őket, mert bár nagyon hasonlóak, minden városban kicsit más a figura beállítása, ami "néha kifejezetten mókás". Míg a Volga-menti városban ünnepélyesen néz a világra, a közép-szibériai Novoszibirszk főterén lobogó kabáttal, drámai tekintettel pillant oldalra, Kelet-Szibériában, Krasznojarszkban pedig a gallérját markolászva, hetyke fejfedőben mosolyog. Még keletebbre, a Bajkálon túl az Ulan-Ude-i hatalmas Lenin-fej kissé mongolos szemmel figyeli a főteret, Csita városában kőből faragott szobor nézelődik, Vlagyivosztokban csapzott Lenin kiabál látványosan a kikötő felé. "Akárhová megyek, mindig lefotózom őket" - vallotta be Kátya.

Fotó: Visnovitz Péter [origo]
A világ legnagyobb Lenin-feje Ulan-Ude városában - A képre kattintva galéria nyílik

A lány szerint Oroszországban azért nem izgatja az embereket annyira a szobrok sorsa, mert Lenin itt nem egy elnyomó rendszer szimbóluma: "Inkább valami fikciós karakterré alakult az idők során, hiszen annyira régen élt. Csak annyiban van jelentősége, hogy emlékeztet minket rá, volt egyszer egy Szovjetunió."

"Lenin sokak szemében már nem is valós személy, inkább mitikus figurává vált, kicsit olyan, mint a Mikulás" - helyeselt egy fiatal orosz üzletember, Maksz Korszakov is, aki a pár időzónával keletebbre fekvő Krasznojarszkban él. Szerinte a szobrok azért maradhatnak meg békességben, mert Leninről évtizedeken át csupa jót tanítottak az embereknek, és Oroszországban (ellentétben Mongóliával) senki sem kapcsol hozzá gyilkosságokat vagy népirtást. Ezeket a rémségeket az oroszok Sztálinhoz kötik - állította.

Élőbb, mint bármi

Persze nem minden orosz közönyös a szobrok iránt: az [origo]-nak többen is példálóztak a mai kommunistákkal, akik rendszeresen gyülekeznek az emlékművek körül, és az idősebb generációval, bábuskákkal és gyeduskákkal, akiknek még jelentett valamit mindez. "A kommunizmus bukása után még jó tíz évig az oroszok harmada támogatta a kommunistákat, és ma is nagy erőkkel vannak ott a parlamentben. Őket nem szabad teljesen figyelmen kívül hagyni" - figyelmeztetett Maksz. De szerinte a szüleik sincsenek oda a szobrokért. Ha szeretik, az csak azért van, mert nosztalgikus emlékeik kötődnek a múlthoz, emlékezteti őket a fiatalságukra.

Fotó: Visnovitz Péter [origo]
Lenin a fiatalok számára megszokássá vált - A képre kattintva galéria nyílik

A nosztalgiázás és múltidézés miatt Oroszországban néhányan aktívan is próbálják megvédeni a Lenin-szobrokat, vagy legalább megőrizni az emléküket. Egy internetes kezdeményezés, a Monulent.ru például városok szerint rendszerezve gyűjti a szobrokról készült fényképeket, hogy ha egyszer eltűnnek, mégis megmaradjanak. "Azt mondják, Lenin ma is élőbb minden élő dolognál" - olvasható az oldalon. A honlap szerzői szerint azonban sajnos sokan nem értik meg, hogy ezek a szobrok is a történelem és az orosz művészet részét képezik, és sok országban elpusztították, lebontották őket. A fényképgyűjtő projekt épp ezért jött létre.

Az [origo]-nak nyilatkozó oroszok szerint azonban nem kell félteni a szobrokat. "A többi ország azért rombolta le őket, mert meg akart szabadulni a szovjet múltjától, de Oroszországban ilyen mozgalmat nem látok" - mondta Kátya. Maksz Korszakov szerint pedig csak egy dolog veszélyezteti Lenint, egy új, hasonló személyi kultusz kialakulása. "De egészen addig, amíg Vlagyimir Putyin elnöknek nem állítanak hasonló szobrokat, Lenin műemlékei megmaradnak".

A magyarok is szeretik

Magyarországon a kommunista köztéri szobroknak otthont adó budapesti szoborparkba szintén egyre többen járnak nosztalgiából Lenin-szobrot nézni. A Memento Park ügyvezetője, Réthly Ákos az [origo]-nak azt mondta, a park 19 évvel ezelőtti nyitásakor még látogatóik közel 70 százaléka külföldi turista volt, mostanra viszont többségbe kerültek a magyarok. "Már a magyar emberek számára is egész távoli ez a világ, és sokaknak eszébe jut, vajon mi lett a szobrokkal, ezért eljönnek hozzánk" - magyarázta.

A látogatók az ügyvezető szerint nem konkrétan a Lenin-szobrokért jönnek, hiszen a Memento Park egységes gyűjtemény, a rendszerváltás emlékműve. Mindenkinek megvan ugyanakkor a személyes kedvence, amelyhez konkrét élmények kötik. Van vendég, aki máig nem érti, miért kellett elvinni az eredeti helyéről egy-egy szobrot, de Lenin eltávolításának szükségességét még senki nem vitatta. Annak pedig Réthly szerint minden vendég örül, hogy a szobrokat nem semmisítették meg: "Mindenki érti ezt a dolgot, az emberek bölcsebbek, mint pár fröcsögő politikus, tudják, hogy a park lényege a múlt emlékeinek megőrzése".