A násznép mellett robbant a bomba Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Út mentén elhelyezett pokolgép robbant pénteken Afganisztánban, és megölte egy autóbusz lakodalomba tartó 19 utasát. A helyi rendőrség közlése szerint a halálos áldozatok között hat gyermek és hét nő is van. A robbanásban 16 további személy megsebesült.
Vágólapra másolva!

A bomba nem sokkal azt követően lépett működésbe az észak-afganisztáni Daulatábád körzetében, hogy az úton elhaladt egy katonai járőr. A felrobbantott buszon utazók lakodalomba igyekeztek, közülük 19-en haltak meg. Az ifjú házasok nem voltak az áldozatok között, a csoport a férj lakására igyekezett a frigy megünneplésére.

Az afgán hatóságok szerint a merénylet fegyveres tálib lázadók műve. Egy közleményben Hamid Karzai afgán elnök is elítélte, kegyetlennek és embertelennek minősítette a robbantást. Egy ENSZ-jelentés szerint idén a polgári áldozatokat követelő merényletek közel 80 százalékáért a tálibok és a velük szövetséges fegyveres lázadók voltak a felelősek az ázsiai országban. Észak-Afganisztán biztonságosabbnak számít az ország más részeinél, ott jóval kevesebb merényletet követnek el.

Szintén polgári személyek az áldozatai annak a közlekedési balesetnek, amely pénteken Kabultól 400 kilométerre északnyugatra, Dzsauzdzsán tartományban történt. Egy autóbusz és egy üzemanyag-szállító kamion ütközött össze, a katasztrófában kilencen meghaltak, és 36-an megsérültek. A busz az idén először megtartott afgán labdarúgó-bajnokság egy kabuli meccsére igyekvő szurkolókat szállított.