Megkezdte a békülést Szerbia és Koszovó

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió közvetítésével első ízben sikerült létrehozni közvetlen találkozót Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnök között pénteken Brüsszelben. Szerbia ugyanis nem ismeri el a tőle 2008-ban elszakadt egykori tartománya, az albán többségű Koszovó állami önállóságát.
Vágólapra másolva!

"Jó és építő szellemű légkörben" zajlott le a szerb és a koszovói miniszterelnök első találkozója - mondta Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A kormányfők megállapodtak abban, hogy folytatják a párbeszédet a kétoldalú viszony normalizálása érdekében, és mind Dacic, mind Thaci vállalta, hogy együtt fognak tevékenykedni - tette hozzá közleményében az uniós főképviselő. Előzőleg Ashton mindkét kormányfővel külön-külön folytatott megbeszélést.

Szerbia nem ismeri el a tőle 2008-ban elszakadt egykori tartománya, az albán többségű Koszovó állami önállóságát. Az EU 27 tagországa közül öt - Ciprus, Görögország, Románia, Spanyolország és Szlovákia - szintén nem csatlakozott az új államot elismerőkhöz, így az uniónak nincs egységes politikai álláspontja a kérdésben.

Szerbia és Koszovó egyaránt törekszik az európai integrációra, de az unió nem akar olyan új tagokat, amelyek külön viszályokat "hoznak magukkal". Brüsszel ezért Belgrádot és Pristinát arra ösztönzi, hogy normalizálják kapcsolataikat. Szerbia már EU-tagjelölt, de nem kezdheti meg a csatlakozási tárgyalásokat, amíg nincs előrelépés. Koszovónak - szintén a megbékélés útján való további előrehaladás esetén - egyelőre arra nyílhat esélye, hogy társulási megállapodásról kezdjen tárgyalásokat az EU-val.