Kész a lista, hogy kik vezessék Kínát

Vágólapra másolva!
Az előző, a mostani és a következő kínai elnök összeállította azt a listát, amely azoknak a nevét tartalmazza, akik a legfőbb döntéshozók legyenek az óriási országban. A politikában lassúbb, a gazdaságban valamivel gyorsabb reformok következnek a listából.
Vágólapra másolva!

Kína három legerősebb, legbefolyásosabb embere dűlőre jutott egymással, és kijelölték azt a néhány embert, akik a világhatalmi tényező ország következő vezetői gárdáját alkotják majd - számol be a Reuters.

Hét nevet tartalmaz a lista a hírügynökség forrásai szerint. A listát, amelyet novemberben fognak véglegesíteni, és amelyen a kormánypárt magas rangú vagy idős tagjai akár még változtathatnak is, az előző, a mostani és a valószínűsíthetően következő elnök állította össze. Hamarosan tartják a kormánypárt, a Kínai Kommunista Párt 18. kongresszusát. Az országban tízévente van ilyen hatalomváltás.

Az elnökök konszenzusra jutottak, hogy kik alkossák a legfőbb döntéshozó szervet, a politikai bizottságot. Ezzel a lépéssel kikövezik az utat egy sima kiválasztási folyamathoz, az után, hogy hónapokig óriási felfordulás volt a politikai osztályon belül.

Az elnöki trió azt javasolja, hogy a legfőbb döntéshozó szervben ezentúl kilenc helyett csak heten kapjanak helyet, a testületet pedig az elnöki poszt várományosa, Hszi Csin-ping, valamint az 57 éves miniszterelnök-jelölt, Li Ko-csiang vezesse. Csupán őket kettejüket tartják a legfőbb döntéshozói testület biztos tagjainak a Reuters forrásai.

A mostaninál kisebb testület megkönnyítené Hszi számára, hogy megszilárdítsa a hatalmát, és hogy áterőltesse a szükséges reformokat.

A Reuters forrásai valószínűsítették, hogy a listán rajta lesz a 64 éves miniszterelnök-helyettes, Vang Csi-san is, akit kedvelnek a külföldi befektetők.

A névsorból hiányozhat viszont a kormányzó párt Kuangtung (Guangdong) tartományi elnöke, az 57 éves Vang Jang, akiről azt tartják, hogy a kormánypárt egyik legszókimondóbb reformere. Jang toleránsabb a szólásszabadságot és a civil jogok megerősítését követelőkkel szemben, tartják róla.

Janggal ellentétben a listán találhatjuk a 65 éves Liu Jün-sant, a párt propagandaminiszterét, aki rövid pórázon tartja a honi médiát, és szigorú ellenőrzés alatt az internetet Kínában.

A listán van három olyan ember is, aki a párt belső csoportosulásai közötti erőviszonyokat képezné le, a legerősebb, legbefolyásosabb irányvonalak juttathatnak be egy-egy személyt a vezetésbe.

A hongkongi tudományegyetem egyik politikai tudósa szerint Jang túl reformer, ezért nem férhet fel a listára, tarthatnak a vezetők attól, hogy túl gyorsan változtatna a dolgokon. A kiszivárgott listáról a politikai elemző azt mondja, hogy kiegyensúlyozottnak tekinthető, és azt sugallja, hogy a reformoktól nem ódzkodik a kínai vezetési irány, de a politikai területen lassúbb változást akarnak, mint a gazdaságban.