Több drónt akar a CIA

Vágólapra másolva!
Növelni akarja pilóta nélküli harci repülőgépeinek, azaz drónjainak számát az amerikai Központi Hírszerző Hivatal, vagyis a CIA - jelentette a The Washington Post című amerikai napilap pénteken David Petraeus igazgató javaslatára hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A CIA jelenleg 30-35 drónnal rendelkezik, a Fehér Házhoz benyújtott mostani javaslat szerint ez a géppark tízzel bővülne.

Egy ilyen lépéssel megnövekedne a hírszerzés képessége arra, hogy Pakisztánban és Jemenben halálos csapásokat mérjen terroristákra, illetve beavatkozhasson más helyszíneken, például Észak-Afrikában is - írja a Washington Post. A bővülés további előrelépést jelentene abban az évekkel ezelőtt kezdődött folyamatban, amelynek során a CIA titkosszolgálatból egyre inkább egyfajta félkatonai erővé fejlődik.

Az amerikai védelmi minisztérium korábban aggodalmait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a CIA növelje fegyverállományát, és nagyobb szerepet vállaljon a terroristák elleni akciókban. A mostani tervet azonban a lap szerint a Pentagon nem ellenzi, aminek az lehet a fő oka, hogy a Közel-Keleten és Észak-Afrikában zajló politikai felfordulás új lehetőségeket nyitott az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és az ahhoz kötődő más szervezetek számára.