Méregkeverő tálib szakács ölte meg az afgán rendőröket

Vágólapra másolva!
Hat afgán rendőr halt meg a héten, miután a soraikba beépült tálib férfi mérgezett ételt tálalt fel nekik. Az áruló rendőrségi szakács és társa a méregtől szenvedő rendőröket agyonlőtte, majd elmenekült.
Vágólapra másolva!

Saját társai mérgeztek meg Afganisztánban hat kormányhű rendőrt, akiket a mérgezett étel elfogyasztása után agyon is lőttek a déli Hilmend tartományban.A hatóságok szerint feltehetően a helyi rendőrség szakácsa és egy másik rendőr követte el a gyilkosságot. A két tettes minden bizonnyal tálib volt, aki beépült a rendőrök közé, és kivárta a megfelelő alkalmat a támadásra.

A beépült tálib rendőrt az eset után őrizetbe vették, a szakács azonban társai fegyvereivel és a hozzájuk való lőszerekkel együtt motorkerékpáron elmenekült. Ezután a tálib felkelők is elismerték, hogy az ő embereik követték el a belső támadást. Az eset még csütörtökön történt, de csak szombaton adott hírt róla a helyi rendőrség.

Az utóbbi időben megnövekedett a belső támadások száma, egyre gyakrabban jelentik be a tálibok, hogy embereik beszivárogtak a hadsereg és rendőrség soraiba, és ott merényletet hajtottak végre. Ez nagyon komolyan megingatja az egymás iránti bizalmat az afgán hatóságok és az őket támogató NATO-szövetségesek soraiban.

Elfogtak egy parancsnokot

Ennek ellenére a hét végén a szövetségesek is elkönyvelhettek némi sikert, amikor afgán katonák és a NATO-irányítás alatt álló szövetséges erők szombaton elfogtak egy magas rangú tálib parancsnokot Afganisztán északi részén. Abdul Rahmán mollát és testőrét a fővárostól, Kabultól 250 kilométerre északra fekvő Gondi településen fogták el egy különleges műveletben.

A molla őrizetbe vétele komoly veszteséget jelent a táliboknak, ugyanis a parancsnok a tálibok árnyékkormányzója volt Kunduz tartományban, de ő szervezte a tálibok akcióit a szomszédos területeken is.