Izrael elfogott egy Gázába tartó finn hajót

az Estelle finn vitorlás, ami megpróbált behajózni a gázai övezetbe
Vágólapra másolva!
Az izraeli haditengerészet szombaton elfogta az Estelle finn vitorlást, amely a Gázai övezetet sújtó blokádot áttörve próbált meg palesztin területre jutni - közölte egy izraeli katonai szóvivő.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

Három hónappal ezelőtt indult Svédországból az a vitorlás, amelyet szombaton fogott el az izraeli haditengerészet. Útja során a háromárbocos szkúner több európai kikötőben megállt, hogy utasokat és segélyszállítmányt vegyen a fedélzetére. A BBC információi szerint október 7-én indult tovább Nápolyból, fedélzetén húsz palesztinbarát aktivistával nyolc nemzetből. A szállítmánya cementből, gyógyszerekből, egyéb humanitárius célú termékekből és gyerekkönyvekből állt.

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint senki sem sérült meg az gázai partoktól harminc tengeri mérföldre elrendelt elfogó akcióban. A hajót ezután az izraeli Asdod kikötőjébe irányították. Izrael a hajót előzőleg felszólította, hogy kerülje el a Hamász irányítása alatt álló palesztin területet, és korábban tájékoztatták Finnországot is, hogy feltartóztatják a vitorlást, ha megkísérel betérni a Gázát övező vizekre.

A 2008-2009 telén végrehajtott nagyszabású izraeli támadást követően határozott úgy Izrael, hogy minden külföldi hajónak megtiltja a betérést a terület vizeire a Hamász elszigetelése érdekében. Palesztin aktivisták szerint a blokád célja a Gázai övezet népes lakosságának kollektív megbüntetése.

2010-ben súlyos következményei lettek annak, hogy egy hat hajóból álló török segélyflotilla Gázába tartott. Az izraeli hadsereg május 31-én feltartóztatta őket a gázai partok közelében nemzetközi vizeken, a Mavi Marmara nevű hajó elfoglalásakor kilenc aktivistát megöltek. A történteket követően feszültté vált a török-izraeli viszony. Ankara azt követelte, hogy Izrael hivatalosan kérjen bocsánatot, és kártalanítsa a katonai akció halálos áldozatainak hozzátartozóit.

Izrael ugyan mindeddig elutasította a követelést, de lazított a Gázai övezetet sújtó szárazföldi blokádon, ezután több élelmiszert engedtek be a Gázai övezetbe. De embereket, építési és hadászati célra is használható vegyi anyagokat továbbra is szigorúan tilos átvinni a blokádon, ezért tartóztatták fel a finn hajtót is.