Legmodernebb anyahajójával piszkálja Kínát az USA

Vágólapra másolva!
Kína befolyási övezetében, a vitatott hovatartozású szigetek miatt feszült Dél-Kínai-tengeren tűnt fel az USA legmodernebb repülőgép-hordozója, a USS George Washington. A valóságos hadiflottával kísért, 80 harci gépet szállító anyahajó felpiszkálhatja a regionális konfliktusokra érzékeny Kínát.
Vágólapra másolva!

Atommeghajtású repülőgép-hordozó anyahajót küldött a Dél-kínai-tengerre az Egyesült Államok haditengerészete, tovább korbácsolva a térségben uralkodó feszültséget. A USS George Washington anyahajó fedélzetén 80 harci repülőgéppel, cirkálókból, rombolókból, tengeralattjárókból és ellátó hajókból álló kísérettel hajózott be a Kína befolyási övezetébe tartozó területekre.

A Kínához közeli tengereken azért feszült a légkör, mert Kína, Japán és a Délkelet-ázsiai országok egymással vitatkoznak különböző lakatlan szigetcsoportok hovatartozásáról. A szigetek azért fontosak, mert aki birtokolja őket, az a körülöttük lévő tengeri területeket is megkapja, értékes halállománnyal és nem utolsó sorban értékes tenger alatti olajmezőkkel.

Az Egyesült Államok ebben a konfliktusban gazdasági és katonai szövetséget épít a térségbeli kis államokkal. A Fülöp-szigetek, Vietnam és a többi kisebb állam hálás a támogatásért, amelyet Washington nyújt az egyre jelentősebb gazdasági és tengeri hatalommá váló Kínával szemben.

Forrás: AFP
A USS George Washington

Az amerikai flotta látogatása ugyanakkor komoly indulatokat válthat ki az éppen vezetőváltásra készülő Kínából, amely már többször felszólította az USA-t, hogy ne avatkozzon regionális politikájába. Amikor tavaly a USS George Washington Vietnamban tett "diplomáciai látogatást", és közös hadgyakorlatokat tartott, egy kínai külügyminiszter-helyettes közölte, hogy a régió országai "a tűzzel játszanak", és reméli, hogy a tűz "nem terjed át az USA-ra is". (A térségben uralkodó amerikai-kínai ellentétről itt olvashat bővebben).

Szombaton Kína is aktivizálta flottáját, és pénteken tengeri hadgyakorlatot tartott a Kelet-kínai-tengeren. A japán parti őrség beszámolója szerint négy kínai megfigyelő hajó a Japán és Kína által vitatott egyik szigetcsoport mellett. A japánok figyelmezetést adtak ki a kínai hajóknak, amire az egyikük azt válaszolta, hogy törvényes akciót hajtanak végre.

Jang Csie-cse kínai külügyminiszter korábban a szigetek "ellopásával" és országa szuverenitásának súlyos megsértésével vádolta Japánt az ENSZ Közgyűlése előtt. Tokió szerint nincs szó területi vitáról, a szigetek "történelmileg és a nemzetközi jog értelmében" Japán államterületének részei.