Csalók és kisszerű bűnözők - Kanada nincs jó véleménnyel a roma menekültekről

Vágólapra másolva!
Magyarországról segítik és koordinálják a Kanadába tartó roma menekültek mozgását - állította a hét végén a kanadai határőrizet (CBSA) felderítési jelentéstervezetére hivatkozva a CBC News televízió, azt is megállapítva, hogy a menedékkérők jó része csalással és kiszerű bűnözéssel igyekszik pénzt szerezni. 
Vágólapra másolva!

A Kanadában menedékért folyamodó magyarok körében elterjedt a jóléti intézményekkel szembeni csalás, a kisszerű bűnözés, és a jelek szerint kifinomult, magyarországi központú művelet segíti és koordinálja a menedékesek mozgását - közölte a hét végén a kanadai határőrizet (CBSA) felderítési jelentéstervezetére hivatkozva a CBC News televízió.

A tervezet megállapította, hogy a legtöbb Magyarországról érkezett menedékkérő roma. Többségük azért folyamodik menekültstátusért, mert állításuk szerint etnikai kisebbség tagjaként üldöztetés éri őket hazájukban.

A dokumentum értelmében azonban Kanadának van alapja elutasítani a magyar menedékkérőket, mert Magyarország az EU tagállama, ezért állampolgárai, ha veszélyeztetve érzik magukat, az unió bármely más országába távozhatnak.

A jelentéstervezet arra a megállapításra jutott, hogy a kétoldalú vízumkényszer csökkentené ugyan a magyarországi menedékkérők számát, de az nem jelentene hosszú távú megoldást, mert az érintettek más európai országokból is benyújthatják folyamodványukat.

A dokumentum szerzői ehelyett azt javasolják, hogy gyorsítsák fel az EU-állampolgárok menedékkérelmének elbírálását. Az indítvány egybecseng a júniusban elfogadott új bevándorlásügyi törvénnyel, amely ezer napról 45 napra csökkentette a demokratikus országokból érkező menedékesek ügyének elbírálási idejét, s megvonta tőlük a fellebbezés jogát is.

Gina Csanyi-Robah, a torontói Roma Közösségi Központ igazgatója múlt héten vitatta a határőrizet jelentését, mert az szerinte előítéletet teremt a jövőbeni kérelmezőkkel szemben. "Rengeteg bizonyítatlan feltételezés van ebben a jelentésben, amelyek félrevezetőek" - mondta, hozzátévee, hogy "azoknak a romáknak a többsége, akik ide jöttek menedékjogot kérni Kanadába, a lehető legtöbbet tett azért, hogy jobb életet teremtsen magának itt, és ... egyáltalán nem akarnak hasznot húzni a rendszerből."