Tűzharcban meghalt Kadhafi legkisebb fia

Vágólapra másolva!
A kormányerőkkel vívott tűzharcban életét vesztette Moammer Kadhafi bukott líbiai vezető legkisebb fia, Hamísz. Az utóbbi időben többször is halálhírét keltették, annak valódiságát most az ideiglenes államfő igazolta.
Vágólapra másolva!

Meghalt Moammer Kadhafi legkisebb fia. A médiában megjelent hírek helytállóságát megerősítette vasárnapra virradóra Mohamed Magarif, az Általános Nemzeti Kongresszus (parlament) elnöke, ideiglenes államfő.

Magarif szerint a 29 éves Hamísz a Tripolitól mintegy 160 kilométerre délre fekvő Bani-Valíd városában folyó összetűzésekben halt meg, és holttestét már átszállították Miszrátába. Az al-Arabíja hírtelevízió egy katonai parancsnokra hivatkozva azonban arról adott hírt, hogy Hamísz a bani-valídi harcokban súlyosan megsebesült, és Miszrátában halt bele sebesüléseibe, miután a kormányhoz hű fegyveresek kezére került.

Moammer Kadhafinak nyolc fia volt, kettő közülük hónapokkal ezelőtt életét vesztette a fegyveres összecsapásokban, illetve NATO-támadásokban. Hamísz 1983. május 27-én született, Oroszországban kapott katonai képzést, majd a Különleges Erők elitegységének parancsnokságát bízták rá. Fontos szerepet játszott a bengázi lázadás elnyomásában.

Az a katonai támaszpont, amelynek Tripoliban parancsnoka volt, a fővárosban utolsóként esett el, egy NATO-bombázás után. Akkor mintegy ötven, szénné égett foglyot találtak a bázison. A Kadhafi-rezsim bukása óta többször keltették a legifjabb Kadhafi-fiú halálhírét.