Messzi nevelőtáborokba vitték a Putyin-ellenes punkokat

Vágólapra másolva!
Moszkvától több száz kilométerre keletre található nevelőtáborokba vitték a Pussy Riot orosz punkbanda garázdaság miatt elítélt tagjait. A Vlagyimir Putyin elnöksége ellen sajátos módon egy templomban tiltakozó együttes két tagja Permbe és Mordoviába került. Védőik közben Strasbourgba vinnék az ügyet.
Vágólapra másolva!

Úton vannak büntetésük helyszínére a Pussy Riot orosz punkbanda elítélt tagjai. Az együttes két tagja kétéves börtönbüntetést kapott, miután 2012 februárjában a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban gitárokkal kísérve adtak elő egy punk imát Szűz Máriához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta újra megválasztott orosz államfőt.

A két lány, Marija Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova közül az előbbit Permbe, a másikat Mordoviába viszik - közölték ügyvédjeik és hozzátartozóik, akik szerint egyik tábor sem a jó körülményekről híres. Az orosz hatóságok nem erősítették meg a lányok elszállításáról szóló információkat, sem azt, hova viszik őket.

Perm közel 1500, Mordovia körülbelül 500 kilométerre fekszik Moszkvától. Ezzel mindketten nagyon távol kerülnek családjuktól és kicsi gyereküktől.

Az együttes tagjai közül eredetileg hármat ítéltek el "vallási gyűlölet motiválta garázdaság" miatt augusztusban. Az október 10-én tartott fellebbviteli tárgyaláson azonban a harmadik lány, Jekatyerina Szamucevics büntetését felfüggesztett börtönre enyhítették, és szabadlábra helyezték.

A bíróság a múlt héten visszautasította a két másik nő ügyvédjeinek a büntetés elhalasztására vonatkozó kérvényét. Ők azt szerették volna elérni, hogy csak az után kezdjék meg a büntetést, hogy gyerekeik elérték 14 éves korukat. Aljohinának egy ötéves fia, Tolokonnyikovának egy négyéves lánya van.

Jelenleg mind a három elítélt ügyvédjei azon dolgoznak, hogy keresetet nyújtsanak be a strasbourgi emberi jogi bírósághoz. Egyik ügyvédjük szerint az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése precedensértékű lesz, mivel az orosz bíróságok az eljárás során nemcsak az orosz, hanem a nemzetközi jogot is megsértették.