Két perc alatt rámolták ki a rotterdami múzeumot

Vágólapra másolva!
Két perc kellett ahhoz a betörőknek, hogy kirámolják a rotterdami Kunsthal Múzeumot. Hét nagyon értékes festménnyel távoztak. A villámgyors rablás a múlt hétfőn éjjel történt, a hátsó ajtón jutottak be és ki a tolvajok. Ez volt az elmúlt évek egyik legnagyobb műkincslopása.
Vágólapra másolva!

A biztonsági kamerák felvételei szerint alig két perc alatt rabolták ki egy hete a rotterdami Kunsthal Múzeumot, ahonnan hét nagy értékű festménnyel, köztük Picasso, Matisse, Monet és Gauguin műveivel távoztak a tettesek. A képeket a múlt keddre virradó éjszaka vitték el arról a jubileumi kiállításról, amely a rangos intézmény fennállásának 20. évfordulója alkalmából nyílt október 7-én. A rendőrség által a hétvégén közzétett biztonsági felvételek szerint a betörők a múzeum hátsó ajtaján érkeztek, és alig két perc alatt ugyanott távoztak, kihasználva az automata ajtónyitó-rendszer működési elvét.

A múzeum hétfőn közzétett közleményében közölte, hogy egy olyan elektronikus ajtónyitó rendszert alkalmaz, amely a riasztórendszer jelzésére azonnal bezárul, ám biztonsági okok miatt hamarosan ismét kinyílik. A biztonsági kamerák felvételei szerint a tettesek a hátsó ajtón keresztül jutottak be a múzeumba, majd egy-két perccel később ugyanazon az ajtón távoztak, kezükben a festményekkel. A gyorsaság, illetve a biztonsági rendszer működésének ismerete felveti a gyanút, hogy belső ember segítette a betörést, amely alig két perc alatt lezajlott. A rendőrség öt perc múlva volt a helyszínen.

A felvételeken a betörők arca nem látszik tisztán, ám a rendőrség felhívást tett közzé, hogy jelentkezzen az, aki felismeri őket ruházatuk, táskáik alapján. Eddig már 60 bejelentést kaptak a hatóságok.

A kiállításról Pablo Picasso Tete d'Arlequin, Henri Matisse Liseuse en blanc et jaune, Claude Monet a Waterloo Bridge, London és a Charing Cross Bridge, London, valamint Paul Gauguin Femme devant un fenetre ouverte, dite la fiancée, Meyer de Haan Autoportrait és Lucian Freud Woman with eyes closed című festménye tűnt el. Ez volt az utóbbi évek egyik legnagyobb műkincslopása. Már a nyomozás kezdetekor a rotterdami rendőrség szóvivője úgy nyilatkozott: "úgy tűnik, a bűntényt jól előkészítették".