Szabályozná a szerencsejáték-piacot az EB

2012.10.24. 0:04

Az EU-n kívüli szolgáltatók veszélyt jelentenek, ezért dolgoznak ki akciótervet. A tagállamok ugyan korlátozhatják a határokon átnyúló szerencsejátékot, de indokolniuk kell, hogy miért. Magyarország ellen emiatt évek óta kötelezettségszegési eljárás folyik.

Öt területre összpontosító intézkedéscsomagot dolgoz ki az Európai Bizottság az internetes szerencsejáték szabályozására - közölte kedden az Európai Bizottság. A bizottság azt tűzte ki célul, hogy a tagállamok szerencsejáték-törvényei összhangba kerüljenek az uniós joggal.

A brüsszeli testület ismerteti, hogy a közérdekre hivatkozva a legtöbb tagállam korlátozhatja a szerencsejátékok bizonyos fajtáinak vagy minden fajtájának határokon átnyúló igénybevételét, de ezt indokolniuk kell, mert a határokon átnyúló szolgáltatások nyújtására alapvetően az egységes piac elvei vonatkoznak. A bizottság szerint négy nyugat-európai ország mellett Magyarország ellen 2006 óta folyik kötelezettségszegési eljárás ilyen okból.

Hatmillióan játszanak

A fogyasztók védelmében a bizottság uniós szintű alapelveket fog kidolgozni, hogy a játékosokat igyekezzen távol tartani az Európai Unión kívülről érkező, esetleg káros vagy rosszindulatú szerencsejáték-ajánlatoktól. A testület külön kitér az esetleges szerencsejáték-függőség kialakulásának veszélyeire, valamint arra, hogy mindenképpen meg kell akadályozni, hogy kiskorúak hozzáférhessenek az internetes szerencsejátékokhoz. Az Európai Bizottság annak terén is szeretne előrelépést elérni, hogy a játékosok pénze a lehető legnagyobb biztonságban legyen az internetes szerencsejáték során.

A csalás és a pénzmosás lehetőségének korlátozása érdekében a brüsszeli testület a pénzmosás elleni irányelveknek a szerencsejáték minden formájára, így az internetes szerencsejátékra történő kiterjesztését fontolgatja, továbbá át fogja gondolni, hogy szükséges-e az internetes szerencsejátékra bármilyen, például a szoftverre vonatkozó, európai szintű szabvány kidolgozása.

A bizottság szerint több mint hatmillióan játszanak valamilyen internetes szerencsejátékot az unióban, az iparág forgalma pedig évente átlagosan csaknem 15 százalékkal bővül; 2015-ben már 13 milliárd eurós éves forgalmat bonyolít majd.

A határokon átívelő, sokszor az Európai Unión kívülről érkező szerencsejáték-szolgáltatók viszont kívül esnek a tagországok joghatóságán, és a tagállami szerencsejáték-törvények és -felügyeletek nem tudnak velük mit kezdeni. Ez a bizottság szerint kockázatokat, veszélyeket hordoz magában, ezért döntöttek úgy, akciótervet dolgoznak ki a szektor szabályozására.