Eddig kisváros volt Luxemburg fővárosa

Vágólapra másolva!
Nagyváros lett Luxembourg, amely fővárosa Luxemburgnak.
Vágólapra másolva!

Nagyváros lett Luxembourg: lakosainak száma csütörtökön elérte a százezret. A Luxemburgi Nagyhercegségben mintegy félmillióan laknak, egyötödük a főváros, Luxembourg lakója.

Xavier Bettel polgármester a városházán tartott ünnepségen köszöntötte a százezredik fővárosi lakost, az olasz gyökerű, luxemburgi állampolgárságú Matteo Nennát, aki az ország déli részéből költözött a fővárosba. A költözéshez nem kellett leküzdeni túl nagy távolságot: Luxemburgon - ha nincs torlódás az autópályán - mintegy húsz perc alatt keresztül lehet hajtani kocsival.

A kicsinyke nagyhercegség Európa egyik leggazdagabb országa - annak ellenére is, hogy az egy lakosra jutó nemzeti jövedelemről szóló adat kissé megtévesztő: sok olyan alkalmazott dolgozik ugyanis a luxemburgi pénzügyi szolgáltatási szektorban, és állít elő hatalmas jövedelmet, aki az országhatáron kívül lakik, például Belgiumban, ahol jóval olcsóbb a lakhatás és általában a megélhetés.

Luxembourgban pénzt keresni és a határon túl lakni - ez sokak ingázó életformája. Az általában magas árszint alól akad néhány kivétel, jórészt az eltérő jövedékiadó-szabályozás miatt: benzint tankolni, valamint kávét, cigarettát beszerezni Luxemburgban érdemesebb.

Luxembourg nem csupán a bankszakmába csábított sok külföldit, hanem számos más foglalkozási ágazatba is, immár sok évtizede. A főváros taxisofőrjeinek többsége például portugálul beszél saját központjával.