Janukovics pártja nyerte az exit pollok szerint az ukrán választást

Több közvéleménykutató egybehangzó exit-poll adatai szerint is a jelenlegi elnök, Viktor Janukovics pártja nyerhette a vasárnap tartott ukrán választásokat. A bebörtönzött Julija Timosenko mögött álló ellenzék második lett, a parlamentbe összesen öt párt juthat be.  

Az urnazárás után vasárnap este közzétett exit poll-eredmények alapján a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók pártja lett az első az aznapi ukrajnai parlamenti választásokon, a második a bebörtönzött ex-kormányfő, Julija Timosenko mögött álló egyesült ellenzék.

 A Research and Branding csoport felmérésében első helyen a Régiók pártja áll 31,6 százalékkal, a második helyen az Egyesült Ellenzék-Batykivscsina 23,7 százalékkal. Harmadik lett a Vitalij Klicsko profi ökölvívó vezette UDAR (Ütés) 13,2 százalékkal, negyedik a Kommunista Párt 13 százalékkal, és a szélsőséges nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt 11 százalékkal ötödikként kerülhet be a parlamentbe. A csoport munkatársai országszerte 500 szavazókörnél 12 500 választót kérdeztek meg arról, melyik pártra szavazott.

A TNS és a SOCIS nevű kutatóintézetek által végzett felmérések - amelyeket az Inter és az ICTV ukrán televíziók rendeltek meg - ugyanezt a sorrendet hozták ki, minimális százalékbeli eltérésekkel.

A Rejting neves kutatóintézet exit pollja szerint a Régiók Pártja 27,6 százalékot, az Egyesült Ellenzék 23,4 százalékot, az UDAR 14,3 százalékot, a Kommunista Párt és a Szvoboda pedig egyformán 12,5 százalékot kapott. 

Az 1+1 ukrán televíziós csatorna által rendelt felmérés szerint a Szvoboda került a negyedik helyre, egy százalékkal megelőzve a Kommunista Pártot.

Vitalij Klicsko az exit poll-eredményekre reagálva kijelentette, hogy a mögötte álló politikai erő kész az együttműködésre a Julija Timosenkóhoz kötődő Egyesült Ellenzékkel és a szélsőséges nacionalista Szvoboda (Szabadság) Párttal, de kizárta az együttműködést a jelenleg kormányzó Régiók Pártjával és a kommunistákkal.

 "Az ukrán nép az ellenzéket támogatja, nem a hatalmat" - jelentette ki az exit poll-eredményeket kommentálva Arszenyij Jacenyuk, az Egyesült Ellenzék listavezetője. Olekszandr Turcsinov, a párt kampányfőnöke hozzáfűzte, hogy valójában az Egyesült Ellenzéknek több szavazatot kellett kapnia, mint ahányat a felmérések mutatnak. Szerinte sok választó félt őszintén megmondani, hogy kire szavazott.

Ruszlan Kosulinszkij, a Szvoboda kampányfőnöke kifejtette, hogy pártja parlamentbe jutása meglepetésként érné a jelenlegi kormányzatot, ezért szerinte a párt eredményét 11 százalékról legalább 7 százalékra próbálják majd csökkenteni.