Fogamzásgátlót kaptak a 13 éves lányok

Vágólapra másolva!
Brit iskolás lányoknak az ebédszünetben adtak fogamzásgátló injekciót és implantátumot a szüleik tudta nélkül. Voltak köztük 13 évesek is.
Vágólapra másolva!

Iskolai védőnők az elmúlt két évben több mint 900 alkalommal adtak fogamzásgátlót 13 és 16 év közötti iskolás lányoknak Nagy-Britanniában - derítette ki a The Daily Telegraph. Közülük 20 esetet tett ki a 13 éves korúaknak adott injekció vagy implantátum. További 7400 15 éves lány a családtervező klinikákon jutott fogamzásgátlóhoz.

Az implantátumot bőr alá ültetik be, és három éven keresztül bocsát a vérbe hormonokat a terhesség megakadályozására. Az injekció három hónapig hatásos.

A szülők háta mögött

A páciensekkel kapcsolatos titoktartási kötelezettség miatt a nővérek nem kérhetik előzetesen a szülők beleegyezését, sőt utólagosan sem értesíthetik őket a beavatkozásról a tanuló beleegyezése nélkül. Dr. Peter Saunders, Christian Medical Fellowship igazgatója a lapnak úgy vélekedett, hogy 16 év alatt a szex törvénytelen, és ilyen magatartást lehetővé tenni a szülők háta mögött szakmaiatlan, felelőtlen és erkölcsileg helytelen.

A The Daily Telegraph az információszabadságra vonatkozó törvény alapján azt derítette ki, hogy a fogamzásgátlót Bristol, Northumbria, Peterborough, Durham, West Midlands és Berkshire iskoláiban adták a diákoknak.

Bár Nagy-Britanniában a tizenévesek terhessége 1969 óta a legalacsonyabb szintjére esett, még most is kétszer annyi az aránya, mint Franciaországban vagy Németországban, és ötször annyi, mint Hollandiában.