Jeges utak, hó és hideg Csehországban

Vágólapra másolva!
Csehországban és Lengyelországban is leesett az első hó, Csehországban több helyütt meg is maradt. Lengyelországban hetvenezren maradtak áram nélkül.
Vágólapra másolva!

Csehország és Lengyelország az idei tél első havazásának következményeitől szenved hétfőn, a helyzetet az évszakhoz képest szokatlanul hideg időjárás, a köd és az eljegesedett utak is nehezítik. Csehország középső részén a hőmérséklet nem haladta meg a mínusz 5 Celsius-fokot, így a szombatra virradó éjszaka lehullott jelentős hómennyiség nemcsak a mezőkön, hanem a városokban is megmaradt.

Az autópályák eljegesedése számos balesethez vezetett. A gépkocsivezetők dolgát a sűrű köd is nehezítette, főleg az alacsonyabb fekvésű területeken. A látótávolság több helyen nem haladta meg a száz métert.

A mentőcsapatoknak hétfőre virradóra sikerült megtisztítaniuk a vasútvonalakat a sínekre zuhant fáktól, és az ország egész területén helyreállt a vasúti közlekedés, bár még sok helyen jelentősek a késések.

Tábor városában a hidegben meghalt egy hajléktalan, ő az idei tél első áldozata Csehországban. A nagyvárosokban megteltek a hajléktalanszállók.

Lengyelországban nincs áram

Lengyelországban elsősorban az ország déli és keleti részén volt erős havazás. Bialystokban éjszaka mínusz 10 Celsius-fokot mértek. A tapadós hó súlya alatt több távvezeték is leszakadt. Mazowieckie (Mazóvia) vajdaságban - ahol vasárnap 70 ezer lakos volt áram nélkül - hétfő reggel még mindig ötezer fogyasztónál nem működött az áramszolgáltatás. A meteorológusok szerint a következő napokban várhatóan folytatódik a szokatlanul hideg időjárás.