Jeges utak, hó és hideg Csehországban

2012.10.29. 10:40

Csehországban és Lengyelországban is leesett az első hó, Csehországban több helyütt meg is maradt. Lengyelországban hetvenezren maradtak áram nélkül.

Csehország és Lengyelország az idei tél első havazásának következményeitől szenved hétfőn, a helyzetet az évszakhoz képest szokatlanul hideg időjárás, a köd és az eljegesedett utak is nehezítik. Csehország középső részén a hőmérséklet nem haladta meg a mínusz 5 Celsius-fokot, így a szombatra virradó éjszaka lehullott jelentős hómennyiség nemcsak a mezőkön, hanem a városokban is megmaradt.

Az autópályák eljegesedése számos balesethez vezetett. A gépkocsivezetők dolgát a sűrű köd is nehezítette, főleg az alacsonyabb fekvésű területeken. A látótávolság több helyen nem haladta meg a száz métert.

A mentőcsapatoknak hétfőre virradóra sikerült megtisztítaniuk a vasútvonalakat a sínekre zuhant fáktól, és az ország egész területén helyreállt a vasúti közlekedés, bár még sok helyen jelentősek a késések.

Tábor városában a hidegben meghalt egy hajléktalan, ő az idei tél első áldozata Csehországban. A nagyvárosokban megteltek a hajléktalanszállók.

Lengyelországban nincs áram

Lengyelországban elsősorban az ország déli és keleti részén volt erős havazás. Bialystokban éjszaka mínusz 10 Celsius-fokot mértek. A tapadós hó súlya alatt több távvezeték is leszakadt. Mazowieckie (Mazóvia) vajdaságban - ahol vasárnap 70 ezer lakos volt áram nélkül - hétfő reggel még mindig ötezer fogyasztónál nem működött az áramszolgáltatás. A meteorológusok szerint a következő napokban várhatóan folytatódik a szokatlanul hideg időjárás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK