Kidőlt fák és leállt atomerőművek maradtak a Sandy után

Sandy hurrikán, amerika, USA, kidőlt fát néznek aWashingtonban
Vágólapra másolva!
Katasztrófa által sújtott területté nyilvánították azokat az amerikai államokat, amelyekben a legdurvább pusztítást végezte a kedd hajnalban partot érő Sandy hurrikán. Amerika keleti partján kedden áramszünet, elöntött alagutak és kidőlt, öles fák jelezték a pusztítást, amelyből még épp csak elkezdett magához térni az USA. A vihar már 42 áldozatot követelt. Összefoglaló.
Vágólapra másolva!

A Sandy hurrikánról szóló keddi élő tudósításunkat itt olvashatja vissza percről percre.

Tovább nőtt kedden a Sandy poszttrópusi ciklon halálos áldozatainak száma az Egyesült Államokban, miután keddre virradó éjszaka a vihar átsöpört az USA keleti partvidékén. A helyi idő szerint kedd esti összesítés szerint immár legalább 42 ember halt meg, és Sandy jelentős anyagi károkat is okozott Amerika legsűrűbben lakott területén.

A vihart elvonulása után a keleti parti nagyvárosokban hatalmas pusztításra ébredt több tízmillió amerikai. A hurrikán által legkeményebben sújtott államokban, New Yorkban és New Jerseyben olvasóink kidőlt, autóra zuhant és utcákat eltorlaszoló fákról küldtek képeket, beszámolókat: a vihar sokszor méter vastag platánfákat is kidöntött, amelyek gyökereikkel 10-20 centi vastag aszfaltdarabokat is feltéptek a járdán, rommá törve az alájuk parkoló autókat.

A hurrikánnal érkező áradás szintén otthagyta a nyomát a városokban: a mélygarázsokban, metróállomásokon és aluljárókban áll a víz, kocsikat és lépcsőket elborítva. A vihar legérezhetőbb utóhatása mégis az árvíz és a megrongált elektromos hálózatok utóhatásaként jelentkező áramszünet, amely kedden tíz szövetségi államban és Washingtonban összesen 8,1 millió embert érintett. A Sandy hurrikánt kedden már az évszázad egyik legerősebb viharaként emlegették a szakértők.

Forrás: AFP/Getty Images/Allison Joyce
Beszakadt úttest New Yorkban (a képre kattintva galéria nyílik)

Minden zárva

Az olyan milliós metropoliszokban, mint New York, Washington vagy Philadelphia a hivatalok kedden zárva maradtak. Továbbra sem működött a tömegközlekedés, bezártak az iskolák, a színházak, a könyvesboltok és a legtöbb üzlet is. "Nem nyitott ki" az ENSZ és a Wall Street sem, és a New York-i tőzsde is zárva maradt, bár utóbbi a tervek szerint szerdán már újra megnyitja kapuit.

A New York-i metróhálózat egyes részeit teljesen elárasztotta a tenger, a hálózatot üzemeltető társaság szerint ilyen méretű katasztrófa soha nem volt még a New York-i metró 108 éves fennállása óta. A legtöbb elöntött alagút az East River, azaz a Manhattan és a Long Island közötti tengerág alatt húzódik.

Kedden a New Jersey állambeli Moonachie-nál átszakadt egy gát, ezért a hatóságok becslése szerint három településről összesen mintegy ezer embert kell kimenteni. Korábban a szakértők azt mondták, hogy délebbre, Washington közelében is további áradásokra kell számítani a nagy esőzések miatt, az áradás szerdán vagy csütörtökön ismét veszélyessé válhat.

Forrás: AFP/Getty Images/Allison Joyce
Áll a víz az aluljárókban (a képre kattintva galéria nyílik)

Katasztrófa

Barack Obama elnök kedden katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York és New Jersey Ezen államok egy részét. Ez azt jelenti, hogy a területek lakosai szövetségi támogatást kaphatnak otthonuk helyreállítására és ideiglenes lakhatási lehetőségre. A katasztrófa utáni segítség Bronx, Kings, Nassau, Richmond, Suffolk és Queens megyében lesz érvényes.

Obama szóvivője útján közölte, hogy az elmúlt két naphoz hasonlóan a szerdát is a viharkárok elhárításának irányítására fogja fordítani. Obama lemondta részvételét egy választási kampányrendezvényen, amelyet az egy hét múlva tartandó elnökválasztás kimenetele szempontjából döntő fontosságú "ingaállamban", Ohióban tartanak.

Rakoncátlan atomerőművek

A forgószél útjában három atomreaktor állítottak le kedden. A New Jersey szövetségi államban lévő Hancocks Bridge településen az atommáglya hat vízszivattyújából négy felmondta a szolgálatot, és az ugyancsak New Jersey államban fekvő Oester Creek-i atomerőműben is riadót váltott ki a vihar.

Ebben az Egyesült Államok legrégebben, 1969 óta üzemelő atomerőművében túlságosan megemelkedett a hűtővíztározó szintje, ezért a műszerek vészjelzést adtak le. A New Yorktól mintegy 50 kilométerre északra fekvő Indian-Point-i atomerőműben keddre virradóra zárták le a reaktorokat, mert zavarok keletkeztek az erőmű külső energiaellátásában. A tájékoztatás szerint sem az alkalmazottakat, sem a lakosságot nem fenyegeti veszély.

Forrás: AFP/Getty Images/Mandel Ngan
Kidőlt fák (a képre kattintva galéria nyílik)

Tovább pusztít

A ciklonná átminősített, de még mindig hurrikánerejű vihar távolról sem ült el: miközben a mintegy 1600 kilométer átmérőjű viharzónarendszer továbbvonult, New Englandet és az amerikai közép-nyugati államokat súlyos esőzések áztatják, és a Nagy Tavak környékén Kanadából is erős szelet jeleztek, Virginiában és Nyugat-Virginiában 60 centiméternél is nagyobb hó esett.

Washingtonban, amelyet elkerült a vihar csapásiránya, kedden is állt a tömegközlekedés, a szövetségi hivatalok és az iskolák zárva tartottak. A vihar sújtotta régióban még nem indult újra a légiközlekedés.

Az anyagi károk nagysága egyelőre felbecsülhetetlen. Pénzügyi elemzők ugyanakkor közölték, nem valószínű, hogy a Sandy hatása tetten érhető lesz az amerikai gazdaság negyedik negyedéves teljesítményében, inkább rövid távú hatásai lesznek.

A hurrikán érkezéséről és pusztításáról, a hétfő éjszakai és kedd hajnali eseményekről korábbi összefoglaló cikkünkben, itt olvashat. A hurrikán érkezését megelőző várakozásról itt talál részleteket.