Megnyirbálták az amerikai kémek apanázsát

Vágólapra másolva!
Évtizedes növekedés után idén megkurtították azt az összeget, amelyet hírszerzésre fordíthattak az USA kémügynökségei. A megszorítás ugyan nem húsba vágó, de így is fordulatot jelent.
Vágólapra másolva!

Kisebb mértékben csökkent az amerikai kormányzat által hírszerzésre költött összeg a szeptember végén lezárult 2012-es költségvetési évben - közölte kedden az USA országos hírszerzési igazgatóságának irodája. A kémekre költött pénzösszeg eddig egy évtizeden át meredeken növekedett a 2001 szeptemberi terrortámadások után, de úgy tűnik, ez a folyamat most véget ért.

A nemzeti hírszerző programra, amely a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a modern technológiával dolgozó kémügynökségek tevékenységét fedezi, 2012-ben összesen 53,9 milliárd dollárt (11 800 milliárd forint) fordítottak - közölte kedden az országos hírszerzési igazgatóság irodája. Az előző évben még 54,6 milliárd dollárból gazdálkodhattak az ügynökségek.

A Pentagon szintén kedden jelentette be, hogy az előzőtől elkülönülő katonai hírszerzési program költsége is csökkent, az 21,5 milliárd volt, szemben az előző évi 24 milliárddal. A 2012-es költségvetés összesített hírszerzési kiadása így 75,4 milliárd dollárra rúgott, és 3,2 milliárd dollárral (700 milliárd forint) csökkent a tavalyihoz képest.