Kóklerek doppingolják a thai cicababákat

Vágólapra másolva!
Új mell, új orr, új bőrszín - úgy váltogatják ezeket a szépségfüggő thai nők, mint más a cipőt. A különböző plasztikai beavatkozásoknak hatalmas kultusza van a thaiföldi nők körében, a többségük azonban nem engedheti meg magának, hogy komoly klinikákra járjon. Nekik maradnak az olcsó zugdoktorok, akik a szépség helyett sokszor halált hoznak.
Vágólapra másolva!

A 33 éves Athitiya Eiamyai munkája az volt, hogy szép legyen. A thaiföldi nő termékek bemutatásával foglalkozott, és ennek előfeltétele volt, hogy tökéletesen nézzen ki. Thaiföldön komoly iparág épül a szépségekre - ez is a munkakörük elnevezése (angolul is csak prettynek nevezik őket). Az iparág mozgatórugója a női vonzerő, amelyet a cégek azért dobnak be, hogy minél nagyobb hatékonysággal adják el a termékeiket és a szolgáltatásaikat. A thai szépségek így feltűnnek az autók, a parfümök vagy akár a fűnyírók mellett is, és ők azok, akik a bárokban a sörök minőségét méltatják a vendégeknek, hogy aztán azok minél többet fogyasszanak.

Athitiya Eiamyai viszont elérte azt a kort, amikor ebben a műfajban már nehezen vette fel a versenyt a fiatalabbakkal. Az ő esetében nem igazán jöhetett szóba, hogy otthagyja a napi száz dollárt fizető munkáját, mivel családfenntartó volt, a szülei és a testvérei is tőle függtek. Öt év leforgása alatt több ezer dollárt költött szépészeti beavatkozásokra, csakhogy több orr- és állműtét, mellnagyobbítás és bőrfehérítés után sem volt elégedett az eredménnyel.

Úgy látta, a mellplasztika után feltétlenül szélesebb csípőre van szüksége, hogy passzoljon a nagyobb dekoltázsához. Nála azonban nem alkalmazhatták azt a bevett eljárást, amelynek során zsírt szívnak le például a hasból, és aztán befecskendezik a csípőbe, mert nagyon sovány volt. Athitiya Eiamyai bőre alá ezért mesterséges anyagokat fecskendeztek.

A dr. Popként emlegetett 24 éves férfi, Thanat Natveerakul, aki 2600 dollárért elvállalta a műtétet, nem volt sem orvos, sem különösebben rutinos, de a férfiból nővé operált páciensei nagyon elégedetten nyilatkoztak róla, így Athitiya is bizalommal fordult hozzá. A beavatkozás azonban félresikerült, a 33 éves nő két héttel később kómába esett, majd október 2-án egy bangkoki kórház intenzív osztályán meghalt.

Össznépi rögeszme

Szó szerint húsba vágó következményei vannak a thaiföldi társadalomban tomboló megfelelési kényszernek. A veszélyes plasztikai beavatkozások világszerte szednek áldozatokat, Thaiföldön azonban az álorvosok és a felkészületlen, sokszor szándékosan csaló plasztikai sebészek olyan mértékben uralják ezt a piacot, hogy a rendszerben kódolva van a tragédia. A thaiföldi társadalomban ugyanis akkora az igény a plasztikai beavatkozásokra, hogy jelentős a kereslet az olcsón, ám nem feltétlenül megbízhatóan dolgozó orvosok iránt is.

Forrás: AFP
A szépségükből élnek

Az egyik népszerű thaiföldi tévés műsorvezető, Lakkana Punwichai az AP hírügynökségnek a jelenséget azzal magyarázta, hogy az ázsiai országban az emberek nem különbözni akarnak, hanem egyformán kinézni, amit plasztikai sebész nélkül nyilvánvalóan nem tudnának megvalósítani. A háttérben a thai társadalom etnikai megosztottsága áll, amely a külsőségekben is megnyilvánul. A sötétebb bőrű, laposabb orrú, kerekebb arcú és teltebb ajkú thaiföldiek főként a lao és a khmer etnikai csoportok leszármazottai, míg a kínai származású bangkoki elitet a porcelánbőrről és a finomabb vonásokról lehet felismerni. Ez utóbbiak azok a fizikai tulajdonságok, amelyek - már csak abból kiindulva, hogy a tulajdonosaik a felsőbb osztályokhoz tartoznak - etalonnak számítanak, az alsóbb osztályokhoz társított széles orrot és sötét bőrt pedig, ami egyébként a thaiföldiek többségére jellemző, lenézik.

Vagyis a gazdagok eleve az elvárásoknak megfelelően néznek ki, a kevésbé tehetős rétegek pedig abban látják a felemelkedés lehetőségét, ha változtatnak a külsejükön. "Számukra a plasztikai műtét a jobb jövő felé vezető út egyfajta lerövidítése" - mutatott rá a beavatkozások népszerűségének egyik legfontosabb okára Lakkana Punwichai.

Zugdoktorok paradicsoma

Thaiföldön csak a fővárosban mintegy ötszáz engedéllyel rendelkező szépségklinika működik az egészségügyi minisztérium adatai szerint. A többségük az elmúlt néhány évben jött létre, a legkeresettebb intézmények havonta harmincezer kozmetikai beavatkozást végeznek. Sok thaiföldi azonban nem engedheti meg magának ezeknek a szakmai intézményeknek a tarifáit, a feljavított testrészekről azonban nem akar lemondani, ezért inkább kockáztat.

Forrás: AFP/Saeed Khan
Vannak előttük példák

Az elmúlt hónapokban többtucatnyi illegálisan dolgozó kozmetikust és orvost tartóztattak le Bangkokban, a hatóságok szerint azonban még legalább kétszázan praktizálnak a thai fővárosban. Általában csak táskás doktorként emlegetik őket, mert sokan házhoz mennek, vagy furgonokban végzik el az olcsó beavatkozásokat, és a táskájukból kapják elő az ehhez szükséges eszközöket és anyagokat. Az alacsony ár pedig - lévén, hogy az alsóbb osztályokból kerülnek ki a kuncsaftjaik - nem utolsó szempont.

Cserébe viszont nincs működési engedélyük, és olyan termékekkel és anyagokkal dolgoznak, amelyeket a hatóságok nem hagytak jóvá. Tény, hogy az áraik csábítóak: az elismert bangkoki klinikákon 150 és 400 dollár közötti összeget kérnek el egy botoxinjekcióért, miközben egy táskás doktornak csak 30 dollárt kell fizetni. A botox pedig különösen népszerű, mert ha az orrnyeregbe fecskendezik, az orr kevésbé tűnik "ázsiainak".

Nincs megállás

"Olyan, mintha cipőt váltanánk. Mindig a legújabb modellt akarja az ember" - mondta az AP hírügynökségnek a 24 éves Surasit Areesamarn, aki két éve alakíttatta át az orrát európai formájúra, de most már inkább koreai változatot szeretne. Hogy mennyire a mindennapok része a szépészeti átalakítás, azt jól jelzi, hogy a barátai közül már szinte senkinek sem eredeti az arca. A CNN szerint néhány nem hivatalos felmérés azt mutatja, hogy a bangkoki szépségek 98 százaléka átesett már valamiféle plasztikai műtéten.

A botoxot már az első ráncok megjelenése előtt bevetik, az orrműtét is az alapbeavatkozások közé tartozik, akárcsak a bőrfehérítés, és népszerűek a mellnagyobbító műtétek is. Egyre több azonban a mellékhatás. Sokan csak a hegek és a bőrpirosság miatt aggódnak, a Thaiföldi Dermatológiai Társaság szerint azonban sokkal súlyosabb következményekkel is számolhatnak. A legsúlyosabb szövődmények között van a trombózis, a tüdőembólia, a vakság és a sebfertőzés.

A thaiföldi egészségügyi miniszter főtanácsadója ijesztőnek nevezte a helyzetet, a rendőrség pedig apró győzelemként állította be azt, hogy nemrég sikerült elkapni az egyik legveszélyesebb táskás doktort. Az álorvosok ügyfélkörének bővülését bizonyítja azonban az is, hogy egyre többen fordulnak orvoshoz azért, mert egy korábbi elszúrt beavatkozás korrigálását kérik. Az egyik bangkoki magánklinika vezetője, Thep Vechavisit a BBC-nek azt mondta, azért is aggódik a honfitársai biztonsága miatt, mert a rendőröket nem különösebben érdekli az illegális szépészeti ipar felszámolása: lefizetik őket, és így mindent a szőnyeg alá söpörnek.

Az egyik népszerű thaiföldi blogger, Kaewamala a doppinghoz hasonlította ezeket a beavatkozásokat, mert szerinte a thai szépségek a sportolókhoz hasonlóan teljesítményfokozó szereket és beavatkozásokat vesznek igénybe, hogy a versenytársaik elé kerüljenek. A thaiföldi kultúrával foglalkozó blogger szerint ugyanakkor nehéz megítélni, hogy a most meghalt modell esete mennyire befolyásolja majd a társadalom értékítéletét a szépségről és az előrejutásról. A thaiföldi nők nagy valószínűség szerint továbbra is annak az elvnek a mentén fogják élni az életüket, hogy a szépségért meg kell szenvedni.