Vágólapra másolva!
Összesen 55 halálos áldozatot szedett az amerikai keleti partvidéken pusztító Sandy. A poszttrópusi ciklon miatt még mindig több mint nyolcmillióan vannak áram nélkül, de már leszállt az első gép New York legnagyobb repterén, szerdán kinyit a tőzsde, és még a halloweent is megünnepelhetik.
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt a Sandy poszttrópusi ciklon halálos áldozatainak a száma, amely a szerdai összesítés szerint immár elérte az 55 főt. A CNN hírtelevízió szerda hajnalban arról számol be, hogy a térségben még mindig csaknem hétmillió ember van áram nélkül, más források 8,2 millió emberről beszélnek.. Ugyanakkor több jel utal arra, hogy a katasztrófa sújtotta területeken az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba.

A Sandy által eddig okozott halálesetek száma a karibi térségben követelt áldozatokkal és az egy kanadai halottal együtt jóval meghaladja a 100 főt. Egyedül New Yorkban 18-an vesztették életüket. A Sandy összesen 20 államot érintett.

Barack Obama elnök közölte, hogy a szerdát is a viharkárok elhárításának irányítására fogja fordítani. Lemondta részvételét egy választási kampányrendezvényen, amelyet az egy hét múlva tartandó elnökválasztás kimenetele szempontjából döntő fontosságú "ingaállamban", Ohióban tartanak. Az elnök szerdán New Jerseybe utazik, ahol Chris Christie kormányzó társaságában megszemléli a hurrikán okozta pusztítást. Az állam republikánus vezetője kedden elismerően nyilatkozott az elnöknek a katasztrófa elhárításában játszott vezető szerepéről. Az amerikai elnökválasztási kampányról washingtoni tudósítónk cikkében olvashat bővebben.

Kinyit a tőzsde, és megünneplik a halloweent is

Egy nappal Sandy pusztításai után ugyanakkor egyre több jel utal a helyzet normalizálódására. A CNN szerint már landolt az első gép a John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren, és megnyitják a New Jersey-i Newark nemzetközi repülőteret is. A Sandy miatt korábban több mint 18 ezer járatot kellett törölni világszerte, amelyek érintették volna az Egyesült Államok északkeleti részét. A menetrend várhatóan több nap alatt áll helyre véglegesen.

Forrás: AFP/Getty Images/Allison Joyce
Beszakadt úttest New Yorkban

Szerdán reggel New Yorkban újranyíltak a boltok, munkába indultak az emberek annak ellenére, hogy még sok helyen napokig várható áramkimaradás, nem mindenhol működik a tömegközlekedés, és az utcákat sokfelé víz, illetve törmelék borítja. New York város több részét még mindig legalább egyméteres víz borítja. Staten Island kerületben a rendőrség helikopterekkel a háztetőkről szedi fel az épületekben rekedt lakosokat. Azokon a részeken, amelyeket nem borít víz, már újraindultak a buszjáratok, a forgalom azonban még nagyon gyér.

New York polgármestere hangsúlyozta, hogy az életnek szerdától ismét vissza kell térnie a normális kerékvágásba. Michael Bloomberg helyi idő szerint kedd este a manhattani városházán mondott beszédében úgy fogalmazott, hogy New York szerdán már ismét működni fog. "Legalábbis ott, ahol van áramszolgáltatás" - tette hozzá. Kedden este ugyanis még mintegy 750 ezren voltak áram nélkül az amerikai metropoliszban.

A városban létesített 76 kényszerszálláson még mindig több mint 6400 ember tartózkodik. "Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy segítsünk a helyzetükön" - hangsúlyozta a polgármester. Bloomberg megerősítette, hogy két nap kényszerleállás után szerdán ismét kinyitnak a New York-i tőzsdék. Az iskolák azonban még zárva maradnak, ami több mint egymillió diákot érint. Az ENSZ-ben sem újítják fel még teljes mértékben a munkát.

Bloomberg szerint alapjában véve semmi nem szól az ellen, hogy New York lakói szerdán megtartsák a hagyományos halloween ünnepet, amelynek része, hogy a gyerekek házról-házra járnak édességért. A legtöbb utca biztonságos - jelentette ki a polgármester, ugyanakkor óvatosságra szólított fel. Hangsúlyozta, hogy a szülőknek előzetesen meg kell győződniük a tényleges biztonságról.

Más államokban azonban rosszabb a helyzet: Chris Christie New Jersey-i kormányzó szerint náluk 7-10 napig eltarthat az áramszolgáltatás teljes helyreállítása. A legnagyobb kárt elszenvedő településeken akár hónapokig is eltarthat a munka.

A Sandy vihar közben még mindig Pennsylvania állam területén halad, lassan mozog észak felé, New York állam nyugati fele, majd Kanada irányába - közölte a meteorológiai szolgálat. A Nagy Tavak környékén még érvényes a hóviharokra és a part menti áradásra vonatkozó figyelmeztetés.

A hurrikán érkezéséről és pusztításáról, a hétfő éjszakai és kedd hajnali eseményekről korábbi összefoglaló cikkünkben, itt olvashat. A hurrikán érkezését megelőző várakozásról itt talál részleteket.