Csalással magyarázza vereségét az ukrán ellenzék

Vágólapra másolva!
A szavazatszámlálás manipulálásával vádolják az ukrajnai hatóságokat a választáson alulmaradt ellenzéki pártok. Tüntetésbe kezdtek, a rendőrség feloszlatással fenyeget.
Vágólapra másolva!

Több ezer fős spontán tüntetés kezdődött hétfőn Kijevben az országos választási bizottság központja előtt, az október végén lezajlott parlamenti választás eredményének állítólagos meghamisítása ellen tiltakozva - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

A demonstrálók a tudósítás szerint Viktor Janukovics ukrán elnököt gyalázó jelszavakat skandálnak. Azt állítják, hogy a hatóságok manipulálják az elhúzódó szavazatszámlálást az elnök pártjának győzelme végett.

A nemzetközi megfigyelők korábban már megállapították, hogy a választást befolyásolták hatalmi visszaélések, és az állami források felhasználása a Janukovics pártja által támogatott jelöltek érdekében. Amellett az elnök legfőbb riválisa, Julija Timosenko továbbra is börtönben van. Maga a szavazás azonban rendben zajlott.

A választáson a Janukovics-féle Régiók Pártja (PR) 30 százalékot szerzett, és a kommunistákkal, valamint a hozzá húzó függetlenekkel meglesz a kormányalakításhoz szükséges többsége. A legnagyobb ellenzéki koalíció 26 százalékot szerzett, egy Vitalij Klicsko profi bokszoló nevével fémjelzett másik 25-öt, de az egyfordulós választás a győztesnek kedvez.

A hatóságok tagadják az ellenzéki vádakat, és azzal fenyegetőznek, hogy a rendőrség készen áll az illegális tüntetés felszámolására. A csoportosulás közelében hétfőn délután számos rohamrendőrt lehetett látni - írta a BBC.