Új megbízás vár a leomlott szlovákiai híd építőjére

Vágólapra másolva!
Több tragédia is köthető ahhoz a cseh céghez, amely a szlovákiai Kiskerény (Kurimany) közelében leomlott autópályahidat is építette. A cég ellen egy korábbi hídomlás miatt Csehországban folyik eljárás, de így is több százmillió euró értékű új megbízásra számíthat a szlovák vasúttársaságtól.
Vágólapra másolva!

Több százmillió euró értékű új megbízásra számíthat a Bögl és Krysl cseh vállalat, amely az egyik kivitelezője volt a pénteken a szlovákiai Kiskerény (Kurimany) közelében leomlott autópályahídnak - közölte a Plus jeden Den szlovák bulvárlap hétfőn.

A szlovák bulvárlap szerint a cseh cég - amely a szlovák Váhostav építővállalattal közösen vett részt a ledőlt híd kivitelezésében - tagja annak a konzorciumnak, amely elnyert egy 245 millió eurós megbízást a szlovák vasúttársaságtól egy vasúti szakasz megépítésére.

A Plus jeden Den szerint a cseh cég úgy nyerte meg a pályázatot, hogy képviselői ellen Csehországban jelenleg is folyamatban van egy - a pénteki tragédiához hasonló - baleset miatti per. A vállalat ugyanis beszállítóként részt vett annak a közúti hídnak a felújításában, amely 2008 augusztusában leomlott a csehországi Moravská Studénka közelében. A vasúti átjáróként szolgáló híd romjaiba belerohant egy nemzetközi gyorsvonat. A tragédiának nyolc halálos áldozata és csaknem száz sérültje volt. Az ügyben indult per jelenleg is tart.

A Markíza szlovák kereskedelmi televízió információi szerint a Bögl és Krysl céghez 2007 óta négy tragédia köthető.

A pozsonyi lap szerint a szlovák vasúttársaság azzal érvel, hogy a hasonló pályázatok elbírálásakor az ártatlanság vélelmének elvét kell alkalmazniuk, így, mivel a cég ellen zajló eljárás még nem zárult le, az annak során megfogalmazott vádak sem lehetnek mérvadók.

A szlovák hatóságok tovább vizsgálják a péntek délutáni hídomlás körülményeit. A balesetben négyen meghaltak, tizenegyen megsérültek.