Vágólapra másolva!
Nem vett részt a vatikáni titkok kiszivárogatásában Claudio Sciarpelletti. A vatikáni informatikus jóban volt a pápa elítélt komornyikjával, de állítása szerint nem voltak barátok.
Vágólapra másolva!

Claudio Sciarpelletti vatikáni informatikus nem vádolható bűnpártolással a vatikáni dokumentumok ellopásában, mivel nem volt indítéka - ezzel érvelt hétfőn a bíróság előtt a vádlott védőügyvédje.

Miután a pápai komornyikot, Paolo Gabrielét a vatikáni bíróság október 6-án lopásért tizennyolc hónapra ítélte, hétfőn megkezdődött a szentszéki államtitkárság volt informatikusának a tárgyalása. Gianluca Benedetti ügyvéd azt próbálta bizonyítani, hogy védencének nem volt érdeke, hogy részese legyen a bűncselekménynek.

A Vatileaks néven ismertté vált ügyben Sciarpellettit azzal vádolják, hogy összejátszott Paolo Gabrielével a bizalmas pápai dokumentumok ellopásában és nyilvánosságra hozatalában. Szerepének tisztázását azonban nehezíti, hogy ellentmondó vallomásokat tett a vizsgálatok során, illetve állítólag jó barátságban volt a komornyikkal.

Ez utóbbit igyekezett cáfolni védőügyvédje. Felhívta a figyelmet: a két személy kétségtelenül tegező viszonyban volt egymással, de szó sem volt szoros barátságról. Sciarpelletti ugyan miért kockáztatta volna a Szentszéknél becsületben eltöltött húszéves szolgálatát egy olyan személy miatt, akivel még csak nem is volt szoros baráti viszonya? - tette fel a kérdést az ügyvéd, aki szerint védencének nem volt semmiféle indítóoka.