Netanjahu: Ha kell, kész vagyok megnyomni a gombot

Vágólapra másolva!
Az izraeli kormányfő azt mondta reméli, hogy elkerülhető a csapás, de ha szükséges, Izrael lecsap az iráni atomlétesítményekre.
Vágólapra másolva!

Izrael készen áll arra, hogy "szükség esetén" csapást mérjen iráni atomlétesítményekre - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egy hétfő este sugárzott tévéinterjúban. "Természetesen kész vagyok arra, hogy szükség esetén megnyomjam a gombot" - mondta a miniszterelnök a Kettes Csatorna műsorában.

Kifejezte reményét, hogy a csapás elkerülhető, de "ha nincs más mód", akkor Izrael készen áll rá. Azt nem mondta, hogy nukleáris csapásról lenne-e szó. A kormányfő hangsúlyozta : "Ha meg lehet nemzetközi nyomással oldani az iráni nukleáris kérdést, annál jobb. (...) De komolyan beszélünk. Nem beszélünk mellé."

Netanjahu az amerikai elnökválasztás előtti napon beszélt a televízióban. Washington nem zár ki ugyan egy Iráni elleni katonai csapást mint utolsó lehetőséget, de Barack Obama elnök eddig visszafogottságra intette Izraelt. Netanjahu most azt hangoztatta, hogy "Obama elnök formálisan elismerte Izrael jogát az önvédelemre, amint Hollande francia elnök is". Az izraeli miniszterelnök a múlt héten járt Franciaországban, és először találkozott Hollande-dal.

A Kettes Csatorna előzőleg, vasárnap arról számolt be, hogy Netanjahu és Ehud Barak védelmi miniszter már 2010-ben utasította a hadsereget: készüljön fel iráni atomlétesítmények elleni támadásra. A parancsot utóbb visszavonták, mert Gabi Askenázi akkori vezérkari főnök és Méir Dagan, a Moszad titkosszolgálat akkori főnöke ellene foglalt állást. Barak visszaemlékezése szerint - akit szintén megszólaltatott a tévé - a vezérkari főnök úgy válaszolt Netanjahunak, hogy a hadseregnek még nincs meg minden műveleti eszköze egy Irán elleni támadáshoz.

Szeptemberben Netanjahu azt sürgette, hogy Washington húzzon meg egyértelműen át nem léphető "vörös vonalakat" Teherán atomprogramja számára, s azzal fenyegetőzött, hogy megelőző csapást mér az iráni nukleáris létesítményekre. Obama elutasította ezt, mivel - a nemzetközi közösség többi részével együtt - egyelőre a szankciók szigorítását részesítette előnyben.