Obama: A legjobb még csak most jön

amerikai elnökválasztás, Barack Obama győzelmi beszéde
Vágólapra másolva!
Előre - ismételte el többször győzelmi beszédében kampányának legfontosabb üzenetét Barack Obama újraválasztott amerikai elnök. Obama mindent kiadott magából: egyszerre volt szerelmes férj, szeretve dorgáló apa, elérzékenyült elnök, amerikai hazafi, látnok és demagógiától sem visszariadó szónok.
Vágólapra másolva!

Még négy év - skandálta a győzelmi beszédére készülő, kedden éjjel újraválasztott Barack Obama amerikai elnököt fogadó tömeg. Obama a családjával jelent meg a színpadon a tombolva ünneplő támogatói előtt.

Obama szenvedélyes, néha már-már demagógiába csúszó beszédben magasztalt szinte mindenkit: az ellenfelét, a kampánycsapatát, a választókat, a családját (a feleségének külön kis blokkot szentelt, amelynek csúcspontján azt mondta: utána egész Amerika is szerelembe esett vele). De legfőképpen az életükért tenni akaró amerikaiakat dicsőítette, akik különlegessé teszik az Egyesült Államokat. Obama azt mondta, a kampány és a kampányon dolgozó emberek megerősítették a lelkét, felemelték, együtt harcoltak vele, és bár az út hosszú és nehéz volt, most mégis lesz lehetőségük tovább menni előre.

Forrás: AFP

Obama a nemzet egységéről, a közös tettek erejéről beszélt, és többször kitért arra, hogy a kampány néhány durvább megnyilvánulása nem a megosztottság jele. "Kemény csatát vívtunk, de csak azért, mert nagyon szeretjük ezt az országot, és aggódunk a jövőjéért" - mondta.

Ha keményen akarsz dolgozni, nem számít, honnan jöttél, ki vagy, milyen vagy - mondta Obama, aki szerint a kampánnyal és az újraválasztással nem ér véget a munka. Amerikát kell megújítani, az adórendszert át kell alakítani, az olajfüggőséget fel kell számolni, és ezekben a feladatokban mindenkinek részt kell vennie. Obama szerint ugyanis Amerikát nem a hadserege vagy a kultúrája teszi igazán tiszteletre méltóvá, hanem az, hogy mindenkiben van tenni akarás, mindenki átérzi a közös felelősséget, a közös reményeket, és ezekért áldozatot is hajlandó vállalni.

Köszönöm, hogy végig hittetek bennem - mondta Obama. Szerinte egy ekkora országban zajos, zavaros és komplikált a demokrácia, szükségszerűen szenvedélyeket korbácsol fel, amikor az embereknek problémáik vannak. Előre, ide kell eljutnunk - ismételte el legfontosabb kampányszlogenjét. Néha szerinte vitázni fognak arról az amerikaiak, hogy erre mi a megfelelő mód, de Obama szerint a legjobb idők még csak most jönnek.