Embertelen körülményekre panaszkodik a norvég tömeggyilkos

Vágólapra másolva!
A 77 ember meggyilkolása miatt elítélt Anders Behring Breivik levelet írt a börtönigazgatóságnak, amelyben fogva tartásának körülményeit kifogásolja.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint Breivik például azt kifogásolja, hogy hidegen kapja meg a kávéját, nem kap elég vajat a kenyeréhez, és nem használhat hidratálókrémet.

Breivik 27 oldalas levelének részletei a Norway's VG hírlaphoz jutottak el, és az elítélt ügyvédje megerősítette ezek eredetiségét. Breivik kifogásolja, hogy 24 órából 23-at teljes elszigeteltségben kell töltenie, és hogy 24 négyzetméteres cellája igen ingerszegény és hideg. Kifogásolja, hogy sietnie kell a reggeli borotválkozással és fogmosással, hogy a villanykapcsoló és a tévé távirányítója a celláján kívül van, így mindig kérnie kell ezek működtetését. A norvég hatóságok nem kommentálták a levelet.

Mint arról korábban beszámoltunk, Breivik a norvég törvények szerint kiszabható legnagyobb büntetést, 21 év börtönt kapott az idén augusztusban. Breivik tavaly nyáron 77 embert megölt, 240-et pedig megsebesített, amikor bombát robbantott Oslo belvárosában, majd lövöldözni kezdett a norvég munkáspárt ifjúsági táborában.