Hazaszökött két észak-koreai dezertőr

Vágólapra másolva!
Hazaszökött egy észak-koreai házaspár Dél-Koreából, a férfi és a nő még 2008-ban dezertált hazájából. Az észak-koreai média szenzációként szolgált be az eseményről.
Vágólapra másolva!

Szöul megerősítette pénteken azt a phenjani sajtójelentést, amely szerint két észak-koreai dezertőr hazatért Dél-Koreából. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség csütörtökön arról számolt be, hogy a 2008-ban dezertált házaspárt szeptember 12-én tért vissza Észak-Koreába. A szöuli kormány vizsgálja a házaspár hazatérésének az okát - közölték tisztviselők.

Idén ez már a harmadik eset volt, hogy korábban északról délre szökött koreaiak visszatértek a kommunista országba. A phenjani média szenzációként tálalta a történteket, amelyek szerinte azt mutatják, hogy délen keserű és kiábrándító az élet.

Dél-koreai hivatalos adatok szerint a koreai háború vége óta több mint 24 ezer észak-koreai szökött át Dél-Koreába Kínán, Thaiföldön és más délkelet-ázsiai országokon keresztül. Közülük azonban sokan nem tudtak beilleszkedni új hazájukban a két ország közti hatalmas életmódbeli különbségek miatt.