Két hét alatt 140 halott a Sao Pauló-i bandaháborúban

2012.11.12. 10:46

Riasztó a közbiztonsági helyzet a legnagyobb brazil városban, Sao Paulóban. Idén közel ezer embert gyilkoltak meg, csak az elmúlt két hétben száznegyvenet a bandaháborúkban. Korábban zárnak az iskolák, az önkormányzat módosította a buszjáratai útvonalát.

Az elmúlt szombat este Brazília legnagyobb városában, Sao Paulóban. Este tíz órakor egy motoros hajt egy lakáshoz, megöl két lakót, majd elhajt. Egy órával később egy közeli kerületben a rendőrök tűzharcban lelőnek két férfit. Egy másik helyen más rendőrök egy holttestet találnak, a fejében golyóval - az egyike annak a 14 embernek, akit egyetlen éjszaka gyilkoltak meg a brazil nagyvárosban - számol be a brit Guardian.

Az elmúlt két hétben legalább 140 embert gyilkoltak meg Sao Paulóban. Szeptemberben 144 ember lett gyilkosság áldozata, az év első kilenc hónapjában 982. A katasztrofális közbiztonság miatt korábban zárnak az iskolák, és módosították az önkormányzati buszjáratok útvonalait is. Ennek fő oka egy hadüzenet nélküli háború a legnagyobb bűnbanda és a rendőrség között.

A rendőrök idegállapotát jelzi, hogy pénteken este egy szolgálaton kívüli tiszt lelőtte egy autó sofőrjét és utasát, miután azok a kocsija elé kanyarodtak. A rendőr azt állította, hogy fegyvert látott a járműben, és félt, hogy megtámadják.

A múlt héten a brazil rendőrség úgy döntött, hogy egy új hírszerző ügynökséget hoz létre, hogy szembeszálljanak a szervezett bűnözéssel. Nem kormányzati szervezetek szerint azonban egykori és jelenlegi rendőrökből is milíciák jöttek létre, akik jelentős hasznot húznak a kábítószer-kereskedelemből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK