Így fejezte le a szex a CIA-t

David Petraeus a CIA lemondani kényszerült igazgatója, szexbotrány, Petraeus és életrajzírója Paula Broadwell
Vágólapra másolva!
Két túlbuzgó, megszállott nő, egy megtévedt férfi és több tízezer oldalnyi titkos dokumentum körül forog az egész Amerikát lázban tartó házasságtörési ügy. A fitneszszenvedélyből kinőtt románc miatt már egy afganisztáni tábornok széke is inog. Miért a világ botránya, ha a CIA igazgatója félrelép?
Vágólapra másolva!

"Végső soron mindig az volt a célom, hogy én legyek a nemzetbiztonsági tanácsadó" - villantotta meg a benne rejlő nem mindennapi motivációt nyáron, korábbi tanulmányai helyszínén, a denveri egyetemen tartott előadásban Paula Broadwell. Ő az, aki miatt lemondott posztjáról David Petraeus, a CIA vezetője, és aki akkora botrányt indított el, amely egy újabb amerikai tábornok székét is megingatta.

Broadwell mindig is a törekvők közé tartozott, szépségkirálynő és évfolyamelső volt egy észak-dakotai főiskolán, ő mondta a beszédet a diplomaosztón. Később fitneszbajnok volt a West Point katonai akadémián, majd példás családanya, háziasszony és aktív önkéntes lett belőle. A New York Times szerint esténként gyertyafényes vacsorával várta radiológus férjét, minden reggel kikísérte a buszmegállóba iskolás fiait, veteránokat segített önkéntesként, kerti partit szervezett az újonnan a szomszédságába költözőknek az észak-karolinai Charlotte ősfás kertvárosában, Dilworthben.

Forrás: AFP/Isaf
Mentor és mentorált - Petraeus és Paula Broadwell

Fitneszszenvedély és vezetéselmélet

A példamutató családanya képével nehezen összeegyeztethető a másik énje: aki kilométereket kocog az amerikai hadsereg egyik leghatalmasabb tábornoka mellett Washingtonban, a Pentagontól a George Washington emlékműig, hogy interjút készíthessen vele, majd ugyanezért kiutazik utána Afganisztánba. Aki ujjatlan kiskosztümben villogtatja izmos karját az egyik legnézettebb amerikai show-műsorban, és fekvőtámaszversenyben nyomja le a műsorvezetőt, hogy reklámozhassa a végül elcsípett tárbornokról írott (idén februárban a New York Times bestsellerlistáján 33. helyen jegyzett) életrajzi könyvét. És aki házasságon kívüli viszonyt létesít könyve tárgyával, a CIA igazgatójával, David Petraeusszal, majd fenyegető e-maileket küldözget annak a nőnek, akiről úgy véli, el akarja venni tőle neves szeretőjét.

A szerelmi viszony körülbelül egy éve kezdődött, és négy hónappal ezelőttig tartott egy Petraeus családjához közel álló, a New York Times amerikai lapnak névtelenül nyilatkozó forrás szerint. A Washington Post arról ír, Petraeusban és Broadwellben közös, hogy mindketten odavannak a fitneszért és a vezetéselméletért, évekkel ezelőtt kezdődő kapcsolatuk pedig fokozatosan változott a mentor és mentorált viszonyából szerelmi kapcsolattá.

Forrás: AFP/Mandel Ngan
Petraeus előtt felesége, aki a híradások szerint több mint dühös

Broadwell hat éve találkozott először az amerikai tábornokkal, és négy éve nézte ki magának, de akkor nem volt szó semmi illetlenségről: csupán jó lehetőségnek látta nemzetbiztonsági karrierje építésére, ha a tábornok vezetői erényeiből írja közpolitikai doktori értekezését. Ezt követte a közös futás Washingtonban, majd az afganisztáni látogatások - további közös futásokkal.

Viszonyukra múlt pénteken derült fény. Ezen a napon Broadwell és családja Washingtonba utazott, hogy megünnepelje a nő születésnapját. Az idén megjelent könyve miatt számos szerkesztőséget végigturnézó és rendszeresen twitterező Broadwell és családja azóta eltűnt a nyilvánosság elől. Otthonukban senki nem jelent meg hétfőig, amikor FBI-ügynökök lepték el a fehér téglából épült régi házat. A Washington Post szerint már nem a házasságtörés ügyében nyomoztak, hanem titkosnak minősülő dokumentumokat kerestek (amelyek léte a viszonyt leleplező nyomozás során merült fel), és különböző bizonyítékokat vittek magukkal. Broadwellről azóta csak annyit tudni: megbízott egy neves washingtoni ügyvédet.

Féltékenység

Nemcsak ő tűnt el a nyilvánosság elől, hanem egy másik nő is, aki egész ügyet elindította. Az eredetileg libanoni származású családba született Jill Kelley ugyancsak személyes ismerőse David Petraeusnak, ugyancsak orvosfeleség (a férje sebész), és ugyancsak szeret a katonák körül sündörögni. A nőt önkéntesmunkájának és közösségszervező lendületének köszönhetően egy alkalommal a "szövetségesek tiszteletbeli nagykövetének" nevezték, és ezt a címet előszeretettel használta a tiszteletbeli szó elhagyásával - írja róla a Washington Post. Az elmúlt években a floridai Tampában található hadsereg-parancsnokságon önkénteskedett, többek között hadirokkantakat támogatott. 2010-ben egy alkalommal férjével együtt otthonában látta vendégül Petraeust, aki ekkor Tampában szolgált mint a hadsereg központi parancsnokságának vezetője.

Forrás: AFP/Getty Images/Streeter Lecka
Broadwellék háza - most az FBI-ügynökök égetik a villanyt

Kelley a nyár elején az FBI-hoz fordult azzal, hogy valaki fenyegető e-maileket küldözget neki, azt követelve, hagyjon fel a flörtöléssel Petraeusszal. Kelleyről ugyanakkor senki sem állítja az ügy kipattanása óta, hogy a puszta barátságon kívül szorosabb kapcsolat fűzte volna a főnökhöz.

Kelleyék egy rövid közleményt azért kiadtak, mielőtt felszívódtak volna. Ebben azt írják, öt éve ismerik Petraeust és családját, és tiszteletben tartják a magánélethez fűződő jogaikat, és szeretnék, ha ezt az ő esetükben is mindenki betartaná. Azóta csak azt tudni róluk, hogy szintén egy washingtoni ügyvédet bíztak meg ügyük képviseletével, illetve felbérelték Judy Smith válságkezelőt is, aki annak idején a Bill Clintonnal közelebbi viszonyba kerülő Monica Lewinskinak is segített. Az ügyvédek és a válságkezelő egyelőre nem nyilatkoztak.

Lassan zajlott a nyomozás

Kelley nyár eleji bejelentése nyomán az FBI eredetileg internetes zaklatás miatt kezdett vizsgálódni. Amikor a nő az FBI-tól megtudta, hogy Broadwelltől kapta a leveleket, szólt Petraeusnak is. A tábornok meg szólt Broadwellnek, hogy állítsa le magát. Feltehetően ekkor szakították meg kapcsolatukat is, de a CIA-igazgató - a Washington Postnak nyilatkozó egyik volt kollégája szerint - az ügy nyilvánosságra kerüléséig abban reménykedett, hogy megússza az ügyet.

Az FBI azonban a fenyegető levelek miatt megvizsgálta Broadwell számítógépét is, amelyen sikamlós szerelmes üzeneteket is találtak. Hamar kiderült, hogy ezeket a CIA igazgatója küldte. Ekkor még azt is vizsgálták, nem törte-e fel valaki Petraeus levelezését, vagy küldött az ő nevében illetlen leveleket. Ez már a nyár vége felé történt, ekkor jelezték az FBI-nyomozók a feletteseiknek is, hogy az ügy kezd bonyolulttá válni.

Broadwellt először október 21-én hallgatta ki az FBI, és a nő elismerte a viszonyt. Számítógépén, amelyet a nyomozók rendelkezésére bocsátott, titkos anyagokat is találtak, de a nő azt állította, hogy azokat nem Petraeustól kapta. Petraeust egy hétre rá hallgatták meg, a CIA-vezér is elismerte a viszonyt, és ő is tagadta, hogy titkos dokumentumokat adott volna át. Azóta sem derült ki, hogy a nyomozók pontosan milyen iratokat találtak a nő számítógépén, és hogy azoknak van-e valami közük a CIA-vezérhez.

Forrás: AFP/Mandel Ngan
Petraeus felesküszik a CIA élére - utána két hónapon belül öszejött Broadwell-lel

Broadwellt november elején másodjára is kihallgatták, utána arra a következtetetésre jutottak, hogy a CIA-főnök nem követett el bűncselekményt, így elvetették, hogy a vizsgálat vádemeléssel záruljon. Erről a választás napjának délutánján tájékoztatták James R. Clapper nemzetbiztonsági főnököt. Clapper másnap jelentette az ügyet az újraválasztott Barack Obama elnöknek, aki csütörtökre magához kérte Petraeust, majd másnap elfogadta lemondását.

Zsarolhatóvá vált

Távozása a Time magazin szerint anakronisztikusnak tűnhet Bill Clinton amerikai elnök emlékezetes szexbotránya és egy sor közszereplő hasonló ügye után. Sokan más okokat is kerestek a háttérben, például felmerült a bengázi amerikai konzulátus elleni tragikus végű fegyveres támadás is, amely miatt sok kritika érte Petraeust CIA-igazgatóként. A Time szerint azonban lemondása valójában azért volt elkerülhetetlen, mert olyan szervezetet vezetett, ahol szakmailag alkalmatlanok azok, akik bármilyen magánéleti titok vagy probléma miatt - legyen az kapzsiság, eladósodottság, ideológiai kérdés vagy éppen hűtlenség - zsarolhatóvá és így kiszolgáltatottá válnak.

Az ügynek Petraeus lemondásán túl is vannak következményei. Az amerikai törvényhozás és a szenátus illetékesei azon háborognak, miért nem értesítették őket korábban arról, hogy az FBI vizsgálatot folytat a CIA igazgatója ellen.

"Nem kaptunk előzetes értesítést. Villámcsapásként ért minket a hír" - közölte Dianne Feinstein demokrata szenátor, a szenátus titkosszolgálati bizottságának vezetője. Az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottságának vezetője, a republikánus Peter King azt akarta tudni, hogy az FBI miért csak a Fehér Házat értesítette a választás napján az ügyről. Az amerikai törvényhozás azt szeretné, ha kivizsgálnák az FBI nyomozását, hogy kiderüljön, miért csak az utolsó utáni pillanatban hallott az ország vezetése az egyik legfontosabb poszton álló ember ügyében zajló vizsgálatról.

Forrás: AFP/Saul Loeb
John Allen (Petraeus mögött) is bajba kerülhet

Az amerikai jogszabályok értelmében a nyomozóhatságoknak tájékoztatniuk kell a szenátust és a kongresszust arról, ha vezető hivatalt betöltő személy ellen folytatnak vizsgálatot. Az FBI azonban azzal védekezhet, hogy addig ezt nem kell megtenniük, amíg nem bizonyított gyanúról van szó. Ráadásul a szövetségi nyomozók úgy zárták le az ügyet, hogy nem találtak bűncselekményre utaló adatokat. Az amerikai katonai jog szerint a házasságtörés akár bűncselekmény is lehet, de Petraeus már kilépett a seregből, mielőtt CIA-igazgató lett. A CIA-n belül egy ilyen eset nem bűncselekmény, de biztonsági kockázatot és alkalmatlanságot jelent, Petraeusnak végül ezért kellett távoznia.

Az ügy miatt egy másik tábornok széke is inogni kezdett. John R. Allen, az amerikaiak afganisztáni erőinek jelenlegi parancsnoka ugyanis az ügy második női szereplőjével, a tampai önkéntes Jill Kelleyvel állt intenzív e-mail kapcsolatban. Az FBI 20-30 ezer oldalnyi, "feltehetően nem megfelelő" levelezést vizsgál, amely Allen és Kelley között bonyolódott. Az egyelőre nem világos, hogy Allen és Kelley milyen viszonyt ápolt, és hogy az egész levelezésnek van-e köze a CIA-vezér hűtlenkedési ügyéhez.