Katolikus tiltás miatt tagadták meg az életmentő abortuszt

Életét vesztette egy Írországban élő indiai nő, miután az ír orvosok katolikus hitükre hivatkozva megtagadták tőle az abortusz elvégzését. A nő később elvetélt és vérmérgezést kapott.

Meghalt egy terhes indiai nő Írországban, mert bár magzata halálán volt, az ír orvosok nem voltak hajlandóak művi terhesség-megszakítást végezni rajta. A kórházban arra hivatkoztak, hogy a katolikus vallású írországban be van tiltva az abortusz, az eset azonban ismét feltüzelte az abortusz-vitát a szigetországban.

Az ír média szerdán adott hírt arról, hogy az indiai nő október végén hátfájdalmakkal jelentkezett Galway egyetemi kórházában. Az orvosok már ekkor kezdődő vetélést diagnosztizáltak nála, de a művi terhesség-megszakítást megtagadták, mert a 17 hetes magzatnak még volt szívverése. Csak amikor leállt a szív, hajtották végre az abortuszt, azonban a 31 éves asszonynál időközben vérmérgezés lépett fel, amelynek következtében három nap múlva meghalt.

Az Irish Times idézte az Indiába visszatért férjet, aki szerint fogorvos felesége többször is kérte a kórház nőgyógyászait a magzat elhajtására. Azok a férj szerint arra hivatkozva tagadták meg a kérés teljesítését, hogy "ez egy katolikus ország". A hindu vallású nő erre így felelt: "Én nem vagyok se ír, se katolikus". A válasz mindig ugyanaz volt: "nem tudunk segíteni".

Írországban az alkotmány tiltja az abortuszt. Egy 1992-es legfelső bírósági döntés értelmében a terhesség-megszakítás végrehajtható, ha az anya élete veszélyben forog vagy félő, hogy a terhes nő öngyilkosságot kísérelne meg. Ezt a döntést azonban öt egymást követő kormány sem ültette át törvénybe.

Sok ír nő - évente mintegy 4000 - Nagy-Britanniában végezteti el a terhesség-megszakítást, ahol ez 1967 óta legális. De ezzel a lehetőséggel nem élhetnek a hirtelen megbetegedő nők.