A diplomáciai figyelmeztetéseknek semmi hasznuk Gázában

Vágólapra másolva!
Külföldi politikusok egymás után szólítják fel az izraelieket és a palesztinokat a gázai konfliktus beszüntetésére. A rakétákat azonban az egyiptomi miniszterelnök gázai látogatása sem tartotta fel. Izrael a szárazföldi offenzívát is fontolgatja.
Vágólapra másolva!

Volt némi esély arra, hogy pár órára nyugalom lesz a Gázai övezetben, Izrael ugyanis közölte, hogy az egyiptomi miniszterelnök gázai látogatása idején szüneteltetni fogja az enklávé elleni támadásait, ha közben nem érik támadások. Mivel azonban a palesztin rakéták miatt folyamatosak a légiriadók Izraelben, az izraeli válaszcsapások sem maradtak el. Palesztin kórházi források szerint az izraeli támadásokban két palesztin meghalt. Egy palesztin biztonsági illetékes azt közölte, hogy izraeli harci gépek helyi lakosok egy csoportját támadták a Gázai övezet északi részében fekvő Nazilában.

Palesztin források szerint a Gázai övezet elleni légicsapások szerda óta 21 halálos áldozatot követeltek, és 235 a sebesültek száma. Ugyanezen idő alatt közel 300 palesztin rakétát lőttek ki a zsidó államra, közülük több Tel-Aviv külterületén csapódott be. Az újabb Gázai övezeti konfliktus kezdete óta három izraeli halt meg egy csütörtöki rakétatámadásban, amikor egy palesztin rakéta becsapódott egy dél-izraeli lakóházba.

Közben megkezdődtek a kísérletek a konfliktus diplomáciai rendezésére. Annak ellenére, hogy feszült viszony van Izrael és Törökország között, Ankara kétoldalú tárgyalásokat javasolt a gázai konfliktus lezárása érdekében. Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes szerint Izraelnek haladéktalanul véget kell vetnie a Gázai övezet elleni támadásainak. Arinc szerint az izraeli támadásoknak nincs sem erkölcsi, sem törvényes alapjuk.

Forrás: AFP/Marco Longari
A galériáért kattintson a képre!

Abdallah szaúd-arábiai király pénteken telefonon beszélt Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel, és arra kérte, hogy országa "csillapítsa a helyzetet", tanúsítson "bölcsességet és józanságot", és ne indulatok vezéreljék a gázai válság kezelésekor. A szaúdi kérést az indokolja, hogy az iszlamista Mohamed Murszi ideológiailag közel áll a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin mozgalomhoz, és visszahívta Izraelből országa nagykövetét.

Haníje, aki a Hamász katonai vezetőjének, Ahmed al-Dzsabarinak a szerdai megölése óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, most Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnökkel együtt látogatta meg azt a gázai Sifa kórházat, ahol az izraeli légicsapások sebesültjeit ápolják.

Angela Merkel német kancellár is felszólította Egyiptomot, hogy gyakoroljon nyomást a Hamászra az erőszak leállítása érdekében. A kancellár szóvivője, Georg Streiter közölte: Angela Merkel aggodalommal figyeli az erőszak kiszélesedését a Közel-Keleten, amiért a Gázát irányító Hamász palesztin iszlamista szervezetet teszi felelőssé. "Izraelnek joga és kötelessége, hogy megfelelő módon védelmezze a lakosságát" - ismételte meg a szóvivő a német elvi álláspontot.

Navy Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elítélte mind az izraeli légitámadásokat, mind a palesztin területről Izraelre kilőtt rakétákat, és arra emlékeztetett, hogy mindkét fél kötelessége a civilek védelme.

Szombaton Rafík Abdesz-Szálem tunéziai külügyminiszter is a Gázai övezetbe látogat.

Izraelben pénteken 16 ezer tartalékos katonának kezdték el kézbesíteni a behívókat - közölte a hadsereg. Jeruzsálemi kormányilletékesek szerint szárazföldi támadásra is szükség lehet ahhoz, hogy a hadsereg véget vessen az Izrael elleni rakétatámadásoknak. A hadsereg 30 ezer tartalékos behívására kapott engedélyt a kormánytól.