Lezuhant egy F-22-es Raptor Floridában

Vágólapra másolva!
A vadászbombázó gyakorlórepülés közben zuhant egy floridai autópályára, a pilótának sikerült katapultálni. A darabonként 180 millió dollárba kerülő Raptorok fejlesztési programját évek óta különféle gondok övezik.
Vágólapra másolva!

Gyakorlórepülés közben lezuhant az amerikai légierő egyik korszerű "lopakodó" vadászbombázója. Az F-22 Raptor típusú vadászbombázó a floridai Tyndall légitámaszpont közelében zuhant le helyi idő szerint csütörtökön délután. A pilóta katapultált, a légibázison tartják orvosi megfigyelés alatt. A gép egy floridai autópályára zuhant, amelyet a baleset miatt le kellett zárni.

A szerencsétlenség oka nem ismert, de a darabonként 180 millió dollárba kerülő Raptorok fejlesztési programját évek óta különféle gondok övezik. Négy évvel ezelőtt oxigénellátási problémák adódtak a pilótáknál repülés közben. Ezzel hoztak kapcsolatba egy két évvel későbbi halálos balesetet is, és bár a vizsgálat kiderítette, hogy a baleset a pilóta hibájából történt, a Raptor-flottát tavaly négy hónapos "kényszerpihenőre" küldték.

Májusban újabb korlátozásokat léptettek életbe, miután két pilóta egy tévéműsorban panaszkodott a gépre. A légierő szerint a Raptorok biztonságosak - egy tucatnyi közülük el is kezdte júliusban féléves küldetését Japánban -, de továbbra sem repülhetnek nagy magasságban, ahol a legnagyobb megpróbáltatásnak vannak kitéve a pilóták légzőszervei.