Obama izgul a gázai konfliktus miatt

Vágólapra másolva!
Az izraeli hadsereg Tel-Avivban bevetette a Vaskupola nevű rakétapajzsot, miközben az amerikai elnök a háttérben azon dolgozik, nehogy szárazföldi összecsapás legyen Gázában.
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg működésbe állította szombaton a Vaskupola (Iron Dome) nevű rakétavédelmi rendszer újabb, immár ötödik ütegét, amely Tel-Avivot és körzetét védi meg az ellenséges palesztin rakétáktól - jelentette be az izraeli hadsereg. A tervek szerint az év végén adták volna át az ötödik üteget, de a helyzet kiéleződése miatt felgyorsították az üzembe helyezést.

Tel-Avivban szombat délután megszólaltak a légiriadót jelző szirénák, majd néhány perccel később a légvédelmi rendszer meg is semmisített egy palesztin rakétát. Egy rakéta viszont a metropolisz térségében, lakatlan területen becsapódott. Károkról nem érkezett jelentés.

A BBC szerint egyre erőszakosabb tiltakozás van kibontakozóban Ciszjordánia és Jeruzsálem határán. A hírügynökség jelentése szerint a konfliktus árát mindkét oldalon civilek fizetik meg. A kórházakban sok a sebesült, több hírügynökség képein síró gyerekeket látni. Ennek ellenére az indulatok nem csillapodnak. "Le kell zárnunk ezt a problémát, és meg kell támadnunk őket. Be kell bizonyítanunk, hogy mi vagyunk a főnökök" - mondta a BBC-nek egy tel-avivi lakos.

Egy izraeli katona szerint a hadsereg már megsemmisítette a gázai nagy hatótávolságú rakéták kilencven százalékát, és a közép- és rövid hatótávolságúak jó része is megrongálódott. Ennek ellenére a palesztinoknak még mindig több száz fegyvere van.

A New York Times úgy értesült, hogy Barack Obama amerikai elnök nagyon aggódik a fokozódó erőszak miatt, és bízik abban, hogy elkerülhető a szárazföldi összecsapás az izraeliek és a palesztinok között. Bár az amerikai elnök nyilvánosan azt mondta, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát a Hamásztól, a New York Times úgy tudja, hogy Obama emberei informálisan arra kérték Izraelt, ne engedje kiterjedni a konfliktust.

Michael Oren, Izrael washingtoni nagykövete a New York Daily News című lapnak pénteken arról beszélt, hogy megkapták Washington jóváhagyását egy esetleges invázióra. "Az Egyesült Államok teljes mértékben támogat bennünket abban, hogy megtegyünk minden szükséges intézkedést honfitársaink megvédésére a Hamász terrorjától" - mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy határozott és teljes körű támogatást kaptak a Fehér Háztól és a kongresszustól.

Amerikai illetékesek szerint ugyanis egy elhúzódó konfliktus tovább gyengítené Izrael egyébként is törékeny kapcsolatát Egyiptommal és Jordániával. A lap szerint az amerikai elnök már kétszer beszélt telefonon Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel a konfliktus szerdai kirobbanása óta. Fehér házi illetékesek szerint arról beszéltek, hogyan lehetne megakadályozni az erőszak kiterjedését.

Egyiptom csendben figyel

Obama szintén kétszer beszélt telefonon Mohamed Morsi egyiptomi elnökkel, akivel egyetértettek abban, hogy valamilyen módon meg kell fékezni az erőszakot. A New York Times szerint Obama nincs könnyű helyzetben, ugyanis már nem Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnökkel kell egyezkednie, hanem Morsi elnökkel, aki egyben az iszlám fundamentalista Muszlim Testvériség főnöke. Mindenesetre az Egyesült Államokban eddig pozitívan értékelik azt, hogy a kairói vezetés csendben figyeli a fejleményeket.

A szerdán kitört izraeli-palesztin konfliktusnak eddig összesen 43 halálos áldozata van.