Kétgyermekes anya gyújtotta fel magát Tibetben

Vágólapra másolva!
Egy taxis a legújabb áldozata annak a tibeti öngyilkossági hullámnak, amelyben fiatal tibetiek gyújtják fel magukat a kínai uralom ellen tiltakozva. A magát felgyújtó nő két gyermek anyja volt, temetését hatalmas rendőri jelenlét kísérte.
Vágólapra másolva!

Egy kétgyermekes családanya gyújtotta fel magát Tibetben, hogy az autonóm terület feletti kínai uralom ellen tiltakozzon - közölte vasárnap a Nemzetközi Kampány Tibetért (ICT) nevű, washigtoni székhelyű emberi jogi szervezet. A taxisnő állítólag szombat délután gyújtotta fel magát a nyugat-kínai Csinghaj tartományban.

Az áldozat hamvasztási szertartásán több ezren vettek részt, a gyászolókat rendőrök vették körül. A londoni székhelyű Free Tibet mozgalom szerint az érintett város, Tungzsen központjában erős a rendőri jelenlét.

Az ICT szerint november 4. óta ez a nyolcadik önégetés Tungzsenben. A szervezet összesítésében az szerepel, hogy 2009 februárja óta 75 ember gyújtotta fel magát Tibetben, és többségük meghalt.

Tibeti emigráns szervezetek szerint az önégetések a "kínai elnyomás", a vallásszabadság megsértése elleni tiltakozások, egyben a dalai láma melletti kiállást jelképezik. Peking azonban úgy véli, a többnyire fiatal tibetieket "az elszakadásra törekvő emigráns erők" veszik rá az önégetésre, és önös érdekből, a "tibeti kérdés napirenden tartása" céljából küldik őket a halálba.

A dalai láma a napokban Japánból üzent a kínai kormánynak, hogy az láthatóan "nem veszi komolyan" a tibetiek akcióit, és nem vizsgálja meg az okokat. Peking válaszul a dala láma szemére vetette: nem hogy nem ítéli el a törvénybe és vallási elvekbe ütköző cselekményeket, de még dicsőíti is azok elkövetőit.

A tibeti önégetések okairól és hátteréről az [origo] korábban nemzetközi aktivistákkal és egy emigráns tibeti politikussal is beszélt, az erről szóló cikket itt olvashatja.