6600 DNS-vizsgálat oldott meg egy 13 éve történt holland gyilkosságot

Vágólapra másolva!
Egy tizenhárom éves gyilkossági ügyet sikerült feltehetően megoldani Hollandiában: a rendőrség 6600 férfi DNS-ét vizsgálta meg, amíg megtalálta az 1999-ben megerőszakolt és megölt 16 éves lány gyilkosát. A gyanúsított tulajdonképpen önként ment el a vizsgálatra.
Vágólapra másolva!

1999 tavaszán Marianne Vaatstra 16 éves lányt megerőszakolta és megölte egy ismeretlen a hollandiai Leeuwarden közelében. A lány éppen biciklivel tartott hazafelé, a holttestét a mezőn találták meg. A gyilkost soha nem kapták el, mert a rendőrség rögzített ugyan egy DNS-mintát, amely az elkövetőhöz tartozott, de így sem tudták azonosítani a férfit.

Meggyanúsítottak ugyan két menekültet is - egy afgánt és egy irakit -, de nekik, mint a DNS-teszt kimutatta, nem volt közük a gyilkossághoz. Az áttörést az ügyben egy holland törvénymódosítás tette lehetővé, eddig ugyanis csak a gyanúsítottakat lehetett DNS-vizsgálat alá vetni, április óta azonban már gyakorlatilag bárki mást, akár nagyobb tömegű embert is, ha az a nyomozást előremozdíthatja.

Az UPI hírügynökség a holland Telegraaf című lapra hivatkozva azt jelentette, hogy 6600 DNS-mintát vizsgáltak át a helyi rendőrök, mire letartóztatták azt a férfit, akinek a mintája egyezett a lány testén talált mintával. A férfiról egyelőre csak annyit közöltek, hogy 44 éves, a neve Jasper S., és két gyermeke van. A tetthelytől mintegy két kilométerre lakik, egy Oudwoude nevű faluban.

A férfi lényegében önkéntesen vett részt a vizsgálaton: a hatóságok a dpa német hírügynökség tudósítása szerint összesen 8000 férfit kértek fel a régióban arra, hogy adjanak mintát, és mintegy 90 százalékuk eleget is tett a kérésnek. Köztük volt a most meggyanúsított férfi is.