Izrael: Amíg tárgyalunk, nem vonulunk be

Vágólapra másolva!
A katonák a Gázai övezet határán sorakoznak, de a tűzszüneti tárgyalások alatt nem vonulnak be. Közben az ENSZ-főtitkár is azonnali tűzszünetre szólította fel mindkét felet.
Vágólapra másolva!

Izrael ideiglenesen felfüggeszt minden szárazföldi hadműveleti tervet a Gázai övezetben - közölte kedden egy magas rangú tisztségviselő. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár eközben Kairóban a konfliktusban érintett minden felet azonnali tűzszünetre szólított fel.

A BBC jelentése szerint az izraeli katonák továbbra is a Gázai övezet határán sorakoznak, de izraeli illetékesek szerint addig nem vonulnak be, amíg a tűzszüneti tárgyalások zajlanak. A brit közszolgálati csatorna azt írja, hogy az izraeli haderő az éjjel száz rakétát lőtt ki a Gázai övezetre, alagutakat és rakétakilövőket is támadtak.

Töretlen az izraeli kormány támogatottsága

Az izraeli közvélemény erősen támogatja a légierő bevetését a Gázai övezetben, de bizonytalan egy szárazföldi offenzívával kapcsolatban - jelzik a legfrissebb izraeli közvélemény-kutatások. A Panels nevű izraeli közvélemény-kutató cég felmérése szerint az izraeliek 85 százaléka helyesnek véli a hadművelet megindításáról hozott döntést, de a folytatás tekintetében megoszlanak a vélemények. A megkérdezettek 45 százaléka folytatná a légicsapásokat, 22 százaléka tűzszünetet szeretne, és 25 százalék szerint szárazföldi hadműveleteket kellene kezdeni a Gázai övezetben.

Forrás: AFP/Musa al-Shaer
Forrás: AFP/Musa al-Shaer

A Dialóg nevű közvélemény-kutató cég hasonló eredményekre jutott: a megkérdezettek 84 százaléka támogatja a jelenlegi hadműveletet, míg 39 százalékuk annak folytatását akarja légicsapásokkal. 30 százalékot tesz ki azoknak az aránya, akik szárazföldi egységek bevonulását szeretné látni az övezetben, míg 19 százalék azonnali fegyvernyugvást akar. Benjámin Netanjahu kormányfő és Ehud Barak védelmi miniszter népszerűsége töretlen.

Ultimátum

Izrael hétfőn 36 órás ultimátumot adott a Hamász palesztin radikális szervezetnek a megállapodásra a tűzszünet feltételeiről. Az Egyiptomba küldött üzenet szerint, ha ez nem történik meg, akkor kiszélesítik a jelenleg zajló izraeli hadműveletet. Izrael egyelőre hivatalosan nem ismerte el, hogy képviselői Egyiptom közvetítésével közvetett tárgyalásokat folytatnak a palesztinokkal.

Izrael követelései között van a rakétákkal és aknavetőkkel végrehajtott támadások teljes leállítása, valamint egy biztonsági ütközőövezet létrehozása a Gázai övezet határa mentén. Követelik a föld alatti alagutakon keresztül folyó csempészés megszüntetését, a feltételeknek ezt az elemét Kairónak kellene szavatolnia.