Lengyel sajtóértesülések szerint a varsói belbiztonsági szolgálat az államfő és a parlament ellen készülő terrortámadást akadályozott meg.

A legfontosabb állami szervek ellen tervezett terrortámadást akadályozott meg Lengyelországban a belbiztonsági szolgálat, a tervezőt őrizetbe vették - jelentette be a krakkói ügyészség kedden. Sajtótájékoztatóján Mariusz Krason ügyész elmondta, hogy az általa radikális nacionalistaként jellemzett férfi (a krakkói mezőgazdasági egyetem egyik kutatója és oktatója) egy kisteherautóban négy tonna robbanóanyagot szándékozott elhelyezni a varsói parlament épülete előtt, a robbanást ráadásul úgy időzítve, hogy a miniszterelnök és az államfő is a szejm épületében tartózkodjék. Az egyik terv szerint a merényletet a jövő évi költségvetés szavazásának időpontjához igazították volna. 

A 45 éves férfit még november 9-én tartóztatták le. Jelentős arzenállal rendelkezett: lőfegyverekkel, robbanóanyaggal, detonátorokkal; ezek egy részét Varsóban, másik részét Belgiumban vásárolta. Bejárása volt emellett az egyetem kémiai laboratóriumába. A gyanúsított azon is fáradozott, hogy tervéhez társakat találjon. Egy videoszalagon lakatlan területen végrehajtott tesztrobbantások felvételét is megtalálták nála, és bizonyíték van arra is, hogy felderítéseket végzett a parlament épületének körzetében. 

Az ügyész fogalmazása szerint a férfi tetteit "nacionalista, antiszemita és idegengyűlölő" nézetek irányították. Nem tartozott viszont semmilyen politikai vagy terrorcsoporthoz.

Mint Krason fogalmazott, a férfi egyebek között azt kifogásolta, hogy "a hatalmat Lengyelországban külföldiek gyakorolják, nem igazi lengyelek".A sajtó úgy tudja, hogy a merénylő a norvég Anders Behring Breivik módszereit akarta alkalmazni. A szélsőjobboldali norvég tömeggyilkos tavaly nyáron autóba rejtett pokolgépet robbantott az oslói kormányzati épületnél, majd 77 halálos áldozatot szedő ámokfutásba kezdett Utoya szigetén, a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában. Mint Krason bejelentette, két másik férfit is őrizetbe vettek, kettőt pedig részletesen kihallgattak az ügy keretében. Merénylet tervezéséért 5 év börtönbüntetés szabható ki Lengyelországban.

Bronislaw Komorowski államfő sajtóirodájának közlése szerint az elnököt és Donald Tusk miniszterelnököt még az előtt tájékoztatták a merénylettervről és a nyomozásról, hogy a részleteket a sajtó elé tárták volna.