Rakétakilövésre készül Észak-Korea

2012.11.23. 7:35

A japán sajtó szerint műholdképek azt mutatják, hogy egy phenjani fegyvergyárból rakétaalkatrészeket szállítottak egy kilövőállomásra. A következő rakétát akár még novemberben felbocsáthatja Észak-Korea.

Rakétakilövésre utaló készülődés jeleit észlelték Észak-Koreáról készült műholdfelvételeken - közölte az amerikai kormány Japánnal és Dél-Koreával az Aszahi Simbun című japán napilap pénteki jelentése szerint. A három ország kormányzati tisztviselőire hivatkozva a lap azt írta: november elején egy phenjani fegyvergyárból rakétaalkatrészeket szállítottak egy kilövőállomásra. A műholdképek szerint az alkatrészek formája megegyezik az Észak-Korea által áprilisban kilőtt rakétában használt elemekével.

Mivel Phenjan legutóbbi kilövésére húsz nappal az alkatrészek elszállítása után került sor, a következő rakétát akár még novemberben felbocsáthatja Észak-Korea az Aszahi Simbun szerint.

A készülődés láttán Washington, Szöul és Tokió fokozta a bezárkózó kommunista ország megfigyelését, ugyanakkor egyes tisztviselők kétségbe vonják, hogy Phenjan kilövésre készülne a jövő hónap elején esedékes dél-koreai elnökválasztás előtt - tette hozzá a lap. Egy esetleges újabb rakétakísérlet vélhetően az Észak-Koreával szemben keményebb politikát folytató konzervatív dél-koreai politikai erők malmára hajtaná a vizet, ez pedig ellentétes a voksoláson vélhetően baloldali győzelemre vágyó Phenjan érdekeivel.

Észak-Korea legutóbb április közepén lőtt ki rakétát, amely a rezsim állítása szerint egy műholdat volt hivatott föld körüli pályára juttatni. A kilövés - amelynek valódi célja a legtöbb megfigyelő szerint Phenjan ballisztikus rakétájának tesztelése volt - ugyanakkor sikertelennek bizonyult, mert a szerkezet mindössze egy percet töltött a levegőben, mielőtt a tengerbe zuhant.

KAPCSOLÓDÓ CIKK