A szakadáspártiak nyerték a katalán választást

Vágólapra másolva!
Az elszakadáspárti Konvergencia és Unió Párt nyerte meg a vasárnapi katalán választást, és a szintén függetlenségpárti Köztársasági Baloldallal többséget alkotna a parlamentben. A győztes párt célja, hogy népszavazást írjanak ki a függetlenségről.
Vágólapra másolva!

Az Artur Mas katalán elnök vezette Konvergencia és Unió Párt (CiU) nyert a vasárnapi, előrehozott regionális választásokon, de az eddigi 62-nél jóval kevesebb, mindössze 50 helyet tudott szerezni a 135 fős barcelonai parlamentben.

A szavazatok közel 100 százalékos feldolgozottsága alapján a második legtöbb voksot a szintén függetlenségpárti Köztársasági Baloldal (ERC) kapta, amely több mint a duplájára, 10-ről 21-re növelte képviselői helyeit. A Katalán Szocialista Párt az eddigi 28 helyett csak 20 helyet szerzett, az országosan kormányzó Néppárt pedig 19 képviselői posztot nyert az eddigi 18 mandátum helyett.

Friss közvélemény-kutatások szerint a 7,5 milliós lakosságnak mintegy fele támogatja a függetlenné válást. Mas a vasárnapi eredmények közlése után azt mondta, hogy a megszerzett voksok aránya elmaradt a választás előtt remélttől. Azt mondta, pártjának nincs meg a szükséges ereje ahhoz, hogy egyedül vezesse az önrendelkezés folyamatát, ezért arra kéri a többi pártot, hogy gondolják át a tartomány jövőjével kapcsolatos elképzeléseiket.

Forrás: AFP/Lluis Gene
Forrás: AFP/Lluis Gene

Artur Mas szavaz

Mas bejelentett célja, hogy négy éven belül népszavazást írjon ki Katalónia függetlenségéről. Katalónia a legnagyobb exportáló régió és a legnagyobb adófizető is Spanyolországban, azaz a központi költségvetésből is arányosan nagyobb részt vállal. A válság ezt a tartományt is sújtja, de nem olyan mértékben, mint a délebbieket.

A spanyol alkotmány alapján nem lehet felbontani az államot, és a kormányfő, Mariano Rajoy is arról nyilatkozott, hogy nem támogatja a különválást. Egyáltalán nem biztos, hogy ha Artur Masék mozgalma többséget is szerezne, és megtartanák a népszavazást, akkor meg is valósulna a szakadás, de a szembenállás mindenképp rombolja a befektetők bizalmát az országban.

Forrás: AFP/Quique Garcia
Forrás: AFP/Quique Garcia

Sorban álló szavazók

Márpedig Spanyolország adósságválsággal küzd. Az euró bevezetése után alacsony kamatok szakadtak az európai centrumországokhoz képest fejletlen spanyolokra, és ez óriási lakásépítési fellendülést hozott. A válságban azonban a lakáspiac összeomlott, az építkezéseket finanszírozó bankok pedig hatalmas hiteleket írtak le. Ha a bankok elkezdenének tömegesen bedőlni, akkor a folyamat a spanyol államot is magával rántaná. Ebben a kiélezett helyzetben az elszakadás politikai kockázata rombolja a befektetők bizalmát.