A spanyol kormány elutasította az ETA ajánlatát

Vágólapra másolva!
A csoport spanyol börtönökben lévő tagjainak baszk intézményekbe való átszállítását kérte a szervezet, cserébe önmaga feloszlatását ajánlotta. A spanyol kormány nem hajlandó tárgyalni a megegyezésről.
Vágólapra másolva!

A baszk szeparatista szervezet (ETA) a saját feloszlatását ajánlotta fel a spanyol és francia kormányoknak, de az előbbi nem fogadta el a végleges békekötés lehetőségét. Az ETA nyolcszáz Spanyolországban bebörtönzött tagjának kiadatását kérte, hogy hátralévő büntetésüket a rabok baszk intézményekben töltsék le.

Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter elutasította a javaslatot, és hozzátette: nem tárgyalnak terrorista szervezetekkel. A baszkok nacionalista szervezete negyvenöt éve harcol a függetlenségért, ez idő alatt akcióik több mint nyolcszáz halálos áldozatot követeltek. A szervezet forrásai az utóbbi időben annyira lecsökkentek, hogy tavaly bejelentették, nem folytatnak tovább fegyveres harcot, csak demokratikus úton küzdenek tovább a spanyol-francia határ mentén elterülő Baszkföld függetlenségéért.