Több ügyben is szorulhat Sanader

Vágólapra másolva!
Több korrupciós ügyben is eljárás folyik Ivo Sanader volt kormányfő ellen Horvátországban, akit a múlt héten elítélt a bíróság, mert visszaélt a hatalmával, amikor a horvát állam eladta a Molnak az INA olajvállalat kisebbségi részvénycsomagját.
Vágólapra másolva!

A zágrábi megyei bíróságon hétfőn folytatódik az igazságügyi eljárás Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök ellen, akit 10 év börtönbüntetésre ítéltek a múlt kedden nem jogerősen a Hypo Bank és az INA-Mol ügyekben egyesített perben háborús nyerészkedés, hivatali hatalommal való visszaélés és vesztegetés miatt - jelentette a zágrábi tömegtájékoztatás.

Hétfőn a Fimi-Media néven elhíresült ügyben folytatódik az eljárás a korrupció és szervezet bűnözés elleni ügyészi hivatal (USKOK) 2011 végi vádemelése alapján. A per áprilisban kezdődött a zágrábi megyei bíróságon, és horvát sajtólatolgatások szerint szövevényessége miatt még hónapokig, de akár egy évig is eltarthat.

Ebben az ügyben a volt kormányfőt és vádlott-társait azzal vádolják, hogy a közbeszerzési törvényeket megsértve, valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szereztek pénzt, amely Sanadernél vagy a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) "fekete kasszájában" kötött ki, és a párt választási kampányainak finanszírozását szolgálta. Ez az első olyan per Horvátországban, amelyben egy pártot vádolnak.

Amennyiben a bíróság megerősíti a vádemelést, decemberben Sanader ellen egy harmadik per kezdődik. A Planinska néven emlegetett eset kapcsán az egykori miniszterelnököt - és még három személyt - azzal gyanúsítják, hogy elősegítették egy magánkézben lévő épület felülbecsült értéken való eladását az államnak, majd megosztoztak a jutalékon.

Az USKOK két további, a horvát energetikai vállalat (HEP) megkárosításához köthető ügyben is vizsgálódik Ivo Sanader után - derül ki a Jutarnji List című zágrábi napilap hétfői számából.

Sanader 2009 júliusában mondott le miniszterelnöki és pártelnöki tisztségéről, a HDZ pedig tavaly decemberig volt kormányon. Mivel a múlt héten nem jogerősen, de öt éven túli börtönbüntetésre ítélték, a volt miniszterelnököt a jogerős ítélet meghozataláig előzetes letartóztatásba helyezték.