Több tízezren tüntettek Kairóban Mohamed Murszi ellen

zavargások egyiptomban, tüntetés, demonstráció
Vágólapra másolva!
Hoszni Mubarak megbuktatása óta nem volt ennyi ember a Tahrír téren. Több tízezer egyiptomi tüntetett Mohamed Murszi államfő ellen, zsarnoki uralomra töréssel vádolva az iszlamista államfőt.
Vágólapra másolva!

A volt elnök, Hoszni Mubarak megbuktatása óta az egyik legnagyobb tömegmegmozdulás zajlott Kairóban a rendszerellenes tüntetésekről híressé vált Tahrír téren. Közvetlen közelében a rendőrök könnygázzal támadtak az őket kövekkel dobáló fiatalokra. A fővárostól északra több helyen is összecsapásokra került sor Murszi hívei és ellenfelei között.

Forrás: AFP/Gianluigi Guercia
További képekért kattintson a fotóra!

A Tahrír téren felvonulók ugyanazokat a jelszavakat skandálták, mint Mubarak megdöntése idején, köztük azt, hogy "Az emberek meg akarják buktatni a rezsimet". A keddi tiltakozásokat baloldaliak, liberálisok és más csoportok hirdették meg, tovább fokozva a válságot, amely Murszi júniusi megválasztása óta most jutott tetőpontjára.

Egy 52 esztendős tüntető életét vesztette, miután belélegezte a könnygázt - ő volt a második halott azóta, hogy az államfő kiszélesítette hatalmi jogköreit a múlt héten. Murszi kormányzata azt állítja, hogy a hatalmi koncentrációt a reformok kivitelezése indokolja, az a törekvés, hogy véghezvigyék az ország demokratikus átalakítását. Az ellenzék azonban azt állítja, hogy Murszi úgy viselkedik, mint egy modern fáraó - amivel Mubarakra céloznak.