Lemondott a röfögő svéd képviselő

Vágólapra másolva!
Rasszista kijelentései miatt jelentettek fel a rendőrök egy svéd szélsőjobboldali parlamenti képviselőt, aki ittas állapotban köpködött, röfögött és az egyik biztonsági őr sértegette a származása miatt. Pártjának, a Svéd Demokratáknak nem ez az első botránya, egy szóvivőjének korárbban szintén a rasszista kijelentései miatt kellett távoznia.
Vágólapra másolva!

Az 53 éves Lars Isovaara svéd parlamenti képviselő ellen rasszista becsületsértés miatt nyújtottak be szerdán panaszt. Szerdára virradóra ugyanis Isovaara ittas állapotban, a hátizsákja ellopásának ügyében eljáró két rendőr társaságában a parlament kapuját kinyitó biztonsági őr előtt köpött egyet és disznóröfögést utánzott.

A biztonsági őrt a külföldi származása miatt sértegette. "Nem akarok ilyen emberekkel közösködni, mint te" - mondta a képviselő a rendőrök szerint, akik megtették a feljelentést.

Isovaara csütörtökön elismerte, hogy nem méltó többé a mandátumára. "Tisztában vagyok vele, hogy a viselkedésem miatt nem képviselhetem tovább a pártot. Vállalom a felelősséget tettemért, és kértem, hogy mentsenek fel parlamenti képviselői tisztségemből" - írta közleményében.

Nem ez a párt első botránya

A Svéd Demokraták nevű pártnak nem ez az első botránya. November közepén a párt gazdasági ügyekben illetékes szóvivőjét távolították el posztjáról, miután megjelent egy videó, amelyen rasszista kijelentéseket tett. Ugyanakkor ő képviselői megbízatását megőrizte. A Svéd Demokraták pártjában hivatalosan "zéró tolerancia" van érvényben a képviselők rasszista kijelentéseit illetően. Annika Hamrud politológus szerint azonban - akit a Dagens Nyheter című napilap internetes változata idézett -, a választóik fütyülnek a botrányokra.

Egy múlt heti közvélemény-kutatás nszerint a Svéd Demokratákra a megkérdezettek 12,3 százaléka szavazna, ami 6,6 százalékpontos növekedést jelent a 2010. szeptemberi parlamenti választásokhoz képest. A felmérés szerint a párt ezzel a harmadik legnépszerűbb politikai szervezet lett Svédországban. A szélsőjobbnak 20 képviselője van a pártlistás választáson megválasztott svéd parlamentben.