Új kémek százaival árasztja el a világot Amerika

2012.12.02. 19:00

Az USA katonai hírszerzése öt év alatt több mint 1000 új titkos ügynököt telepítene külföldi országokba, és a CIA-val összefonódva a világ legnagyobb kémhálózatát hozná létre - írja a Washington Post. A hatalmas kémprojekt egyik fő feladata a fegyverkező Kína megfigyelése lesz, de Afrikán, Iránon és Észak-Koreán is rajta tartják majd a szemüket.

Több mint ezer új ügynököt telepítene külföldre az amerikai katonai hírszerzés az elkövetkező öt évben - írta vasárnap a Washington Post című tekintélyes amerikai napilap. Az újság információi szerint a Pentagon a katonai hírszerzés átszervezése során szeretné új kémekkel elárasztani a világot.

Az amerikai védelmi minisztérium irányítása alá tartozó Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) kémhálózatának nagysága a tervek szerint vetekedni fog a Központi Hírszerző Ügynökségével (CIA). A katonai hírszerzés, amelynek tevékenységét az elmúlt évtized során iraki és afganisztáni feladatok határozták meg, az átalakítás nyomán 1600 - külföldön aktív "információgyűjtő" - személyt fog foglalkoztatni. E csoport létszáma, amely jelenleg mintegy 500-ra tehető, a lap szerint eddig még sohasem lépte át az ezer főt.

A DIA prioritásai közé tartozik majd az afrikai militáns iszlamista csoportok, az észak-koreai és az iráni fegyverügyletek, valamint a kínai katonai modernizáció megfigyelése. A Pentagon egyúttal azt is tervezi, hogy létrehozza a Védelmi Titkosszolgálatot (Defense Clandestine Service, DCS), amelynek feladatait a Washington Post a CIA-nak az afganisztáni háborús hadszíntéren kívül folytatott drónháborújával állította párhuzamba.

Forrás: AFP/Aamir Qureshi
A kínai fegyverkezést is figyelik majd

A hálózat, amely magába foglalja majd a katonai attasékat és több más, eddig sem fedésben működő munkatársat, több száz új generációs titkos ügynökkel fog kiegészülni. Kiképzésüket a CIA és az amerikai fegyveres erők összfegyvernemi különleges műveleti parancsnoksága (JSOC) fogja biztosítani.

Az új fenyegetésekre összpontosító hálózat a jövőben még szorosabban együttműködik majd a CIA-val és az elit katonai kommandókkal. A változások összhangban állnak az elmúlt években kialakult trenddel, amelynek következtében - mind a feladatok, mind a vezetés tekintetében - elmosódtak a határok az amerikai hírszerzés és a fegyveres erők között.

Az átalakítás nyomán az Egyesült Államok példátlan méretű kémhálózatot fog kiépíteni. A változások elindítását egyebek között az tette lehetővé, hogy mind a Pentagon, mind a CIA élén több olyan vezető is áll, akik korábban a másik szervezetben is betöltöttek tisztséget, és egyetértenek a feladatok hatékonyabb összehangolásával. A terv egyben tükrözi az Obama-kormányzat arra vonatkozó hajlandóságát is, hogy a hagyományos erővel szemben inkább a hírszerzésre és a fedett műveletekre támaszkodjon.

Forrás: AFP
Irán fegyvereire is új kémeket állítanak

Az átalakítás tervét a Washington Post szerint már jóváhagyta Leon Panetta védelmi miniszter, aki korábban a CIA igazgatója volt. Szintén áldását adta a tervre a lap szerint a CIA novemberben lemondott főnöke, David Petraeus extábornok, aki Irakban és Afganisztánban is az amerikai katonai erők parancsnoka volt. A DIA átalakítását az a Michael G. Vickers államtitkár irányítja, akinek feladata a Pentagonban egyebek között a CIA és a haderő műveleteinek összehangolása, és akinek a neve ott szerepel Petraeus legesélyesebb lehetséges utódjai között.