Aki egy egész várostól ellopta a karácsonyt

Vágólapra másolva!
Parttalan vitával szórakoztatják egymást a keresztények és az ateisták a karácsony előtti időszakban az Egyesült Államokban. A betlehemek és karácsonyfák körüli összecsapás bőven ad anyagot a híradóknak, és közben különösen sokba kerülhet a kereskedőknek. Mit keres a jászolban a spagettiszörny?
Vágólapra másolva!

De hát miért nem nevezi karácsonyfának a karácsonyfát? - Az amerikai Fox News csatorna egyre türelmetlenebb és ezért egyre szélesebb mozdulatokkal gesztikuláló műsorvezetője, Bill O'Reilly ezzel az első hallásra egyszerűnek tűnő kérdéssel próbálta meg sarokba szorítani Rhode Island független kormányzóját. Lincoln Chafee, aki azzal érdemelte ki az interjút a konzervatívok ikonikus médiaszemélyiségének műsorában, hogy a kormányzati épületben feldíszített állami fenyőt nem hajlandó karácsonyfának (Christmas Tree) nevezni, hanem csakis ünnepi fának (Holiday Tree). Chafee kormányzó tett ugyan egy kísérletet arra, hogy elmagyarázza: azért mellőzi a karácsony szót, mert állami épületben nincs helye a vallásnak, és nem szeretné kihagyni az ünneplésből azokat, akik nem keresztények, és ezért nem is a karácsonyt ünneplik december végén, O'Reillytól csak azt a szemrehányást kapta, hogy boldogtalanná teszi az embereket akkor, amikor minden az örömről szól.

A Rhode Island-i kormányzó tulajdonképpen igyekezett a lehető legkevesebb emberrel megosztani a fenyőfa fényeinek a felkapcsolását, ugyanis mindössze fél órával az ünnepélyes pillanat előtt hirdette meg az eseményt. Így próbálta elkerülni, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is a karácsonyfájukat követelő tiltakozók zavarják meg az ünnepséget.

Forrás: AFP/Getty Images/Slaven Vlasic

Az amerikai elnökválasztás után kissé elcsendesedő hírfolyamban nagy feltűnést keltett a Rhode Island-i kormányzó, és egyben remek ürügyet adott a "karácsony elleni háború" fordulattal emlegetett kultúrharc beindítására. Bill O'Reilly egyébként évek óta személyes küldetésének tekinti, hogy megvédje a karácsonyt. "Ezek az emberek olyan hülyék, hogy az már fáj" - összegezte élő adásban a vallási szimbólumok elleni támadásokat a Fox News műsorvezetője - akinél kevesen állnak ki szenvedélyesebben az "igazi keresztény" karácsonyért.

A meghitt adventi hangulatnak ellentmondó parázs vitából nem maradt ki a konzervatív keresztények másik hangadója, a szintén televíziós műsorvezetőként is működő Pat Robertson tiszteletes, aki szerint az ateisták arra kényszerítik az istenfélő keresztényeket, hogy érezzék nyomorultul magukat az ünnepek alatt, csak azért, mert ők maguk nyomorultak.

A vitát tovább színezte a Repülő Spagettiszörny Egyháza, amely humorral próbálja felhívni a figyelmet a vallások és a vallásos előjogok fonákságaira. A pennsylvaniai pasztafárik - így nevezik magukat a paródiavallás hívei - is bejelentették igényüket a karácsonyi szereplésre, és középületeknél a betlehem, a karácsonyfa és a menóra mellett a saját repülő spagettiszörnyüket is látni szeretnék.

Kié a karácsony?

Az első ünnepi égősorok felkapcsolásával egy időben az Egyesült Államokban menetrend szerint megkezdődik a vita a karácsony értelméről. Ez ugyanis az az ünnep, amelynek idején az állam és az egyház szétválasztásának alkotmányos elvét a legkönnyebben elhomályosítják a szinte minden sarkon visszaköszönő szimbólumok és üzenetek. A vallás pedig az angyalok és a szent család képében könnyen beférkőzik a kormányzati épületekbe is. Az amerikaiak egy része szerint természetes ez a fajta ragaszkodás a hagyományokhoz, egy másik részük azonban úgy érzi, ráerőltetnek egy olyan világképet, amely egészen távol áll tőlük.

Forrás: AFP/Getty Images/Mark Wilson

Ebben az ünnepi kavalkádban kérnek figyelmet maguknak több-kevesebb sikerrel az ateisták is. Mivel az ünnepet felvezető hetekben a keresztény üzenet uralja a köztereket és a közbeszédet, az ateistáknak nincs könnyű dolguk, ha a sajátjukat is szeretnék megjeleníteni. Cserébe vigasztalódhatnak azzal, hogy ha mégis sikerül, az igazán nagyot szól.

Így történt a kaliforniai Santa Monicában is, ahol decemberben évtizedeken át felbukkantak a karácsonyhoz kapcsolható vallásos jelképek. Három évvel ezelőtt azonban a magát ateistának valló Damon Vix is megpályázta az egyik helyet, ahol addig betlehemek és a Jézus születését elbeszélő egyéb installációk voltak felállítva. Meg is kapta a helyet, és egy egyszerű táblát állított ki az egyik oldalán a "Boldog napfordulót!" felirattal, a másikon pedig egy Thomas Jefferson idézettel: "Minden vallás egyforma - legendákra és mítoszokra épül". Vix tavaly már kevésbé visszafogott stratégiát követett, és több társával együtt elárasztotta kérvényekkel a hivatalt.

A karácsonyi életképeknek fenntartott helyek iránti fokozott érdeklődést a hivatal azzal próbálta meg igazságosan kielégíteni, hogy sorsolást rendezett. A világi koalíció a 21 helyből 18-at megnyert, két hely jutott a keresztény, egy a zsidó ünnepi motívumoknak. Az ateisták által kiállított táblákat azonban megrongálták, a város pedig úgy döntött, az újabb botrány elkerülése érdekében inkább véget vet az 1953 óta élő betlehemes hagyománynak. Ez természetesen felháborította a jászlakat hatvan éve menedzselő Santa Monica-i Betlehembizottságot, annyira, hogy bíróságon keresett érvényt az igazának. A bíróság azonban úgy döntött, semmilyen nyilvános helyen nem lehet betlehemet állítani a kaliforniai városban. Vix pedig a keresztények szemében egyfajta Grincs lett, aki egy egész várostól ellopta a karácsonyt.

Üzenetek harca

Az ateisták az Egyesült Államokban egy ideje felismerték: a vallásos üzenetekkel úgy tudják a legcélszerűbben felvenni a versenyt, ha nem elhallgattatni próbálják a keresztény hangokat, hanem maguk is beszállnak az üzengetésbe. Ahol felbukkan egy Jézuska, ott hamarosan megjelenik egy ateista üzenet is. Szerintük a középületeknél megjelenő betlehemek a vallás kormányzati támogatását jelzik, ami azonban ellentmondásban áll az első alkotmánykiegészítéssel.

Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Az amerikai alkotmány első kiegészítése biztosítja a szólás- és vallásszabadságot, és rendelkezik arról is, hogy a kongresszus nem hozhat törvényt egyház alapításáról. A bíróságok értelmezése szerint ez nem mást ír elő, mint az állam és az egyház különválasztását, és megtiltja a kormányzati testületeknek és hivataloknak a vallás támogatását.

Karácsonyi listázás

A karácsony körüli világnézeti vita különösen a kereskedőknek kerül sokba. A költekezés szempontjából kegyelminek számító karácsony előtti időszak alakulásába ugyanis a konzervatív szervezetek is megpróbálnak beleszólni. Az ő mércéjük az, hogy az adott cégek és áruházak mennyire képviselik a karácsony keresztényi üzenetét. Az Amerikai Családszövetség például évente kiad egy listát a jó és rossz kereskedőkről. A szervezet tagjai átlapozzák a hirdetési újságokat, végignézik az online reklámokat, és összesítik, hogy ezekben hányszor fordul elő a karácsony szó. Azok a cégek, amelyek sokszor emlegetik a karácsonyt, a jók listájára kerülnek, azok, amelyek inkább a téli ünnepeket emlegetik, a rosszakéra. A vizuálisan fogékonyabb vásárlók kedvéért színekkel is jelzik az egyes cégek karácsony-kompatibilitását, az igazán renitensek neve mellé pedig pirossal írják ki a bojkott feliratot.

A lista működött. A bojkottfenyegetés hatására a Sears marketingesei karácsonyra cserélték az ünnepeket a hirdetéseikben, a Kmart áruházlánc vallásos karácsonyi dalokkal festette alá a hirdetéseit, és több más vállalat is behódolt a karácsonyért dühösen petíciózó vásárlók előtt.