Holtan találták a Katalinról fecsegő nővért

Vágólapra másolva!
A 46 éves ápolónő holttestét egy London központjában található lakásban találták meg, valószínűleg öngyilkos lett. Vilmos herceg és Katalin hercegnő közleményt adott ki, amelyben azt írták, mélységesen sajnálják a történteket. A nővért pár napja két ausztrál rádiós verte át, azzal., hogy magukat Erzsébet királynőnek és Károly hercegnek adták ki magukat, így érdeklődtek a heveny terhességi tünetekkel kezelt hercegnőről.
Vágólapra másolva!

A BBC értesülése szerint holtan találták Londonban a VII. Edward kórház ápolónőjét, aki pár napja részleteket árult el a heveny terhességi tünetekkel kezelt Katalin hercegnőről két ausztrál rádiósnak.

A Scotland Yard rendőrei szerint pénteken délelőtt fél tizenegy körül kapták a bejelentést a London központjában található Weymouth Streetről, hogy egy eszméletlen nőt találtak.

Az ausztrál 2Day FM rádió két munkatársa Erzsébet brit királynőnek, illetve Károly trónörökösnek adta ki magát, hogy bennfentes orvosi információkat szerezzen Katalin állapotáról. Felhívták a kórházat, ahol tovább is kapcsolták őket a hercegnőt kezelő osztályra, és az egyik ápolónő röviden, de részletesen beszámolt Katalin állapotáról.

Forrás: AFP/Ben Stansall
A VII. Edward kórház bejárata. Itt dolgozott a nővér, és itt kezelték Katalint

A holtan talált nővér családját már értesítették, a kórház pedig közleményt adott ki, amelyben megerősítették a négy éve náluk dolgozó, 46 éves nő halálhírét. A legnagyobb brit bulvárlap, a Sun információi szerint a nővér öngyilkos lett. A lap abból következtet erre, hogy a londoni rendőrség nem gyilkossági ügyként vizsgálja az esetet. A bulvárlap azt írja, hogy a nővér halálát már bejelentették a VII. Edward kórházban. "Kiváló nővér volt, mindenki szerette és tisztelte, és mellette álltunk az utóbbi, nehéz napokban" - mondta egyik kollégája.

A Scotland Yard péntek estig nem erősítette meg egyértelműen, hogy öngyilkosság történt, de a rendőrségi közlemény hivatalos szóhasználata szerint a halálesetet "nem övezik gyanús körülmények". A brit rendőrségi nyelvezetben ez a kifejezés mindig arra utal, hogy a hatóság feltételezése szerint az áldozat öngyilkos lett.

"Vilmos herceg és Katalin hercegnő mélységesen sajnálja a történteket" - közölte a St. James-palota. A közlemény szerint a brit uralkodócsalád most is, mint mindig rendkívül elégedett volt a kórház szolgáltatásaival.

Forrás: MTI/EPA/Andy Rain
Katalin és Vilmos elhagyja a VII. Edward kórházat

A hívást fogadó, most holtan talált ápolónőnek nem anyanyelve volt az angol, így valószínűleg nem érzékelte a rádiósok erőteljes - a hívás visszajátszásán jól hallható - ausztrál akcentusát. A magát a brit uralkodónak kiadó ausztrál műsorvezetőnő egy súlyos hibát is elkövetett: azt kérte, hogy kapcsolják őt unokájához, Katalinhoz, jóllehet II. Erzsébet királynő nem a hercegnőnek, hanem Katalin férjének, Vilmos hercegnek a nagymamája.

A brit királyi ház hétfőn jelentette be, hogy Vilmos herceg felesége, Katalin nyolchetes várandós, de heveny terhességi rosszullétek miatt a VII. Edward kórházban kezelik. A hivatalos tájékoztatás szerint Vilmos felesége a hyperemesis gravidarum nevű tünetegyüttestől szenved. Ez - ahogy a brit lapoknak nyilatkozó szakorvosok elmondták - a várandós nők 0,5-1 százalékát érinti, vagyis sokkal ritkább a terhesség korai szakaszára jellemző "normál" rosszulléteknél, és azért igényel minden esetben kórházi kezelést, mert fennáll a páciens kiszáradásának vagy esetleg kóros fogyásának kockázata.

A Daily Telegraph című brit napilap által megszólaltatott szakértő ugyanakkor elmondta azt is, hogy a tünetek ilyen heveny változatától szenvedő terhes nők esetében az átlagosánál kétszer-háromszor nagyobb az esélye az ikerterhességnek, mivel a rosszulléteket okozó terhességi hormon megnövekedett mennyiségét egynél több magzat jelenléte is okozhatja.