A hadsereg is beszáll az egyiptomi hatalmi harcba

Vágólapra másolva!
Békítő hangú figyelmeztetést adott ki az egyiptomi hadsereg az országban dúló, válsággal fenyegető politikai küzdelem résztvevőinek címezve. Hatalomátvételre állítólag nem készülnek a tábornokok.
Vágólapra másolva!

Csak párbeszéddel lehet "elkerülni a katasztrófát" - ezt üzente az egyiptomi hadsereg a politikában szemben álló feleknek abban a szombati közleményben, amelyet programját megszakítva adott le az állami tévé és rádió - írta a Reuters hírügynökség internetes oldala.

Az országban hagyományosan befolyásos hadseregnek ez az első hivatalos megnyilatkozása azóta, hogy elmérgesedett a helyzet Mohamed Murszi, a nyáron megválasztott, maga körül egyre erősebb hatalmi központot kiépítő elnök és ellenzéke között. Hetek óta nagy létszámú tüntetések zajlanak az elnöki palota közelében, a tiltakozók egy ízben össze is csaptak Murszi híveivel.

A katonai vezetés arra intette a politikai ellenfeleket, hogy a konfliktus megoldása nem ellenkezhet az intézmények legitimitásával és a demokrácia szabályaival. Ez alighanem a Murszi-ellenes tüntetők figyelmeztetéseként értékelhető, akiknek az eszközeivel a hivatalos ellenzék sem ért feltétlenül egyet - pénteken például megpróbálták megostromolni az elnöki palotát.

A feszültség nő, Murszi pártja, a Hoszni Mubarak tavalyi bukása után megtartott parlamenti választásokat megnyerő Muszlim Testvériség ugyanis azt követeli, hogy tartsák meg a december 15-ére tervezett népszavazást az új alkotmányról. Az ellenzék szerint nem szabad megtartani a referendumot, mert az alkotmánytervezetet egy egyoldalú testület alkotta meg, valódi konzultáció nélkül. Murszi péntek este, miután a palotája előtti barikádot többen áttörték, közölte, hogy kész elhalasztani a szavazást.

A Reuters szerint a mostani közlemény azt jelzi, hogy a Mubarak bukása után az országot ideiglenesen hónapokig irányító hadsereg továbbra is Egyiptom stabilitása letéteményesének tekinti magát. Egy meg nem nevezett magas rangú forrás azonban azt mondta, hogy a katonai vezetőknek nem áll szándékukban visszavenni a hatalmat.

Az egyiptomi eseményeket itt követheti.